Google en Intel jagen op AI-alleenheerser Nvidia
Er zijn weinig bedrijven die zo hard hebben geprofiteerd van de plotselinge populariteit van kunstmatige intelligentie als Nvidia. De chips van het bedrijf zijn bijna onmisbaar voor het ontwikkelen en draaiende houden van AI-software. Maar de concurrentie ruikt bloed en gaat samenwerken om die heerschappij te doorbreken.
Het zijn niet de minste bedrijven. Onder meer Google, Samsung en chipbedrijven Intel en Qualcomm zitten in het samenwerkingsverband, schrijft Reuters.
Hun doel: zorgen dat het makkelijker wordt voor AI-ontwikkelaars om over te stappen naar andere chips dan die van alleenheerser Nvidia.
Nvidia heeft AI-ontwikkelaars in houdgreep
Nvidia is momenteel verreweg de grootste op de markt voor chips waarmee AI-modellen getraind worden. Het heeft de ontwikkelaars eigenlijk in een houdgreep op het moment dat ze kiezen voor de chips van Nvidia. Overstappen op chips van een andere fabrikant is op dit moment nog te moeilijk, zegt digitaal strateeg Ilyaz Nasrullah.
"Om eruit te halen wat er in die chips zit, heb je ook de aansturingssoftware van Nvidia nodig. De programma's die nodig zijn om AI-modellen te trainen, werken daarna alleen op die chips. Een chip van een andere fabrikant gebruiken kan niet, zonder die aansturingssoftware helemaal te herschrijven."
En dat is een kostbare aangelegenheid, waardoor ontwikkelaars van AI-software voor langere tijd vast zitten aan Nvidia als ze eenmaal hebben gekozen voor Nvidia-producten. "Je kunt niet switchen als je geen alternatief hebt. En uiteindelijk wil niemand afhankelijk zijn van één product", aldus Nasrullah.
Samenwerkingsverband
De samenwerkende techbedrijven hebben een groep gevormd, de Unified Acceleration Foundation (UXF), waarmee ze dat overstappen makkelijker willen maken.
Het consortium werkt aan een alternatief softwarepakket waarmee de code die ontwikkelaars schrijven op iedere chip en iedere machine moet werken. Uiteindelijk ook op die van Nvidia.
"Het wordt daarmee makkelijker om over te stappen naar andere chips", legt Nasrullah uit. Bijkomend voordeel is dat het huidige tekort van dit soort chips, waardoor de prijzen door het dak gaan, wat minder urgent wordt. "Er komt meer ademruimte om überhaupt chips aan te schaffen", aldus Nasrullah. Daar hopen Google, Qualcomm, Intel, Samsung en ARM uitendelijk van te profiteren.
Nvidia profiteert van populariteit AI
De vraag naar de Nvidia-chips ging door het dak door de plotselinge populariteit van generatieve kunstmatige intelligentie, de software die met een simpele tekstopdracht onder meer foto’s, video’s en geloofwaardig ogende stukken tekst kan maken.
Doordat steeds meer techbedrijven werken aan dit soort technologie, profiteert Nvidia. De omzet steeg naar recordniveaus en de beurswaarde van het bedrijf verdubbelde tot ruim 2 biljoen dollar.