Experts willen dat Brussel Telegram dwingt tot verwijderen bangalijsten
Al maanden gaan op Telegram zogeheten 'bangalijsten' van Utrechtse studenten rond. Telegram werkt niet mee aan verwijderverzoeken, ondanks aandringen door het Expertisecentrum Online Misbruik Offlimits. Daarom stapt de belangenorganisatie nu naar de Europese Commissie, in de hoop dat daar wel wordt ingegrepen.
Samen met Stichting Stop Bangalijsten heeft Offlimits een zogeheten handhavingsverzoek gestuurd naar meerdere toezichthouders en de Europese Commissie.
Dat doet Offlimits omdat Telegram volgens hen niet meewerkt aan verwijderverzoeken.
'Kunnen dit niet accepteren'
De organisatie probeerde eerst zelf via Telegram de lijsten verwijderd te krijgen. Toen dat niet lukte, klopte het bij het Openbaar Ministerie aan om actie te ondernemen. Het OM stuurde echter geen verwijderbevel, omdat Telegram bij een eerdere poging al liet weten niet mee te willen werken. Daarmee hield het volgens het OM op.
"We kunnen niet accepteren dat Telegram niet reageert en de bangalijsten niet verwijdert", meldt Offlimits, dat mensen helpt die online last hebben van grensoverschrijdend gedrag en misbruik.
'Bangalijsten' gedeeld via sociale media
Offlimits trekt in het verzoek op met de Stichting Stop Bangalijsten. Die stichting werd opgericht door de ouders van vrouwen die slachtoffer zijn geworden van de Utrechtse 'bangalijsten'.
Op die lijst werden studentes beoordeeld op vermeende seksuele handelingen en werden hun contactgegevens gedeeld. De lijst was opgesteld door leden van het Utrechtsch Studenten Corps en werd gedeeld via sociale media, waaronder ook Telegram.
Offlimits zegt dat bijna alle sociale media-platforms meewerken aan de verwijderverzoeken, maar Telegram niet.