Opmerkelijk

Geslachtsziekten maken de mens monogaam

Door Lisa Boerop··Aangepast:
© ANPGeslachtsziekten maken de mens monogaam
RTL

Minder dan 3 procent van alle diersoorten is monogaam, dus hoe kan het dat de meeste mensen er maar één partner op nahouden? Twee wetenschappers denken eindelijk het antwoord te hebben: polygamie roeit zichzelf uit dankzij geslachtsziekten.

Monogamie is voor de wetenschap altijd een raadsel geweest. De meeste diersoorten zijn polygaam. Logisch, zeggen veel wetenschappers, want het is gunstig voor een diersoort als een paar alfamannetjes zich bij meerdere vrouwen kunnen voortplanten. Dan worden meer kinderen geboren. 

Natuur
De mens is dus van nature polygaam, maar toch zijn de meeste culturen monogaam. Daar zijn allerlei theorieën over: misschien kunnen we daardoor kinderen beter opvoeden en beschermen, of wellicht is het een gevolg van de rolverdeling tussen mannen en vrouwen.

Nee, zeggen een Duitse bioloog en een Canadese wiskundige. In polygame groepen verspreiden soa's zich makkelijker. Via een model waarmee de wetenschappers samenlevingen konden nabootsen, kwamen ze erachter dat soa's maar kort overleven in een kleine samenleving. Zodra een samenleving groter wordt, blijven de geslachtsziekten voorkomen en wordt het dus een nadeel voor de groep.

Onvruchtbaar
In een groep waar veel soa's rondgaan, sterven mensen eerder en worden ze sneller onvruchtbaar. Daardoor, zeggen de wetenschappers, transformeert op den duur 60 procent van alle samenlevingen naar een monogame samenleving.

Lees meer over
SOA