Bij ons thuis

'Ik schrik als ik Olle hoor schreeuwen: Ik maak je dood!'

Door Franke van Hoeven··Aangepast:
© iStock'Ik schrik als ik Olle hoor schreeuwen: Ik maak je dood!'
RTL

Freelance journalist Franke blogt elke woensdag over de avonturen van haar gezin. Deze week is Olle (7) totaal van de leg door de situatie in de Oekraïne. “Hoe praten we met de kinderen over de oorlog, als ik er zelf niets van snap?"

Nauwelijks bekomen van corona, vallen we meteen in een nieuwe collectieve angst: die voor een Derde Wereldoorlog. In een week tijd is de oorlog overal: op elke zender, op elk moment, via televisie, telefoon en tablet. Op school, in appgroepen, aan de telefoon met collega's, tijdens het praatje met de buurvrouw.

Ik weet niet wat ik ermee moet. Ik wil op de hoogte zijn en het nieuws op de voet volgen, maar ook weer niet. Ik wil voorbereid zijn, maar heb geen zin om na het hamsteren van 800 pleerollen nu te moeten investeren in jodiumtabletten en waterzuiveringssystemen. Ik wil met manlief overleggen wat wijsheid is, maar houd daar de kinderen het liefst buiten. 

'Hé klantenservice, ik wil gewoon een méns spreken!'
Lees ook

'Hé klantenservice, ik wil gewoon een méns spreken!'

We proberen het nieuws zoveel mogelijk te negeren. Maar hoe we ook ons best doen, de oorlog komt toch wel binnen. Op een ochtend, als manlief en ik nog slapen, komt Olle (7) de slaapkamer in gerend: "De Russen zijn in Rome en vechten tegen de Taliban." Dat zag hij. Op tv. Hij haalt van alles door elkaar, legt verbanden die er niet zijn. Ons tripje naar de Italiaanse hoofdstad wordt gemixt met oude informatie en nieuwe beelden.

'Ik schiet je neer'

Dat we een goed gesprek niet langer kunnen uitstellen blijkt als ik Olle tijdens een ruzie met Puk hoor schreeuwen: "Ik maak je dood! Ik schiet je neer!" Ik schrik me te pletter. Waar haalt-ie dit nou weer vandaan? Via een vriendje? Een game? Het Colosseum dat we bezocht hebben, met die gladiatoren? De tv, vroeg in de ochtend, gevuld met tanks en bommen en de Taliban? Hij weet het niet.

Franke van Hoeven© Bente Maria Hilkens Fotografie
Franke van Hoeven

Praten over een oorlog als je zelf de antwoorden niet hebt, een oorlog waar je zelf niets van snapt, hoe doe je dat? Wat vertel je wel, wat niet? Hoe stel ik Puk (10) en Olle (7) gerust, als ik zelf zoveel onrust voel, en onzekerheid, verdriet en onmacht? 

Ik doe wat ik altijd doe als ik er opvoedtechnisch niet uitkom: ik vraag advies op Instagram. Binnen de kortste keren vliegen geweldige adviezen mijn DM in. "Maak ze duidelijk dat TikTok iets anders is dan het nieuws", "Praat erover alsof het een schoolpleinsituatie is", "Vertel dat de oorlog heel ver weg is, dat we hier veilig zijn". "Kijk naar het Jeugdjournaal, daar wordt alles heel duidelijk uitgelegd." "Laat ze spullen inzamelen, dat helpt tegen dat machteloze gevoel."

Lief voor elkaar

We kijken naar het Jeugdjournaal. Beantwoorden de vragen van Puk en Olle ("Zijn dat echte tanks?", "Wat doet zo'n bom?"), proberen ze gerust te stellen. Leggen uit dat we extra lief moeten zijn voor elkaar en hulp bieden waar kan. Geld overmaken en spullen inzamelen. Als we dan toch de oorlog over de vloer hebben, net nu tante Cor is vertrokken, dan gaan we deze onuitgenodigde gast maar te lijf met alle liefde die we in ons hebben. Want in de liefde moeten we altijd blijven geloven. Hoe moeilijk dat soms ook is. 

Geen aflevering van 'bij ons thuis' missen? Klik dan op de 'Bij ons Thuis'-tag en vervolgens op volgen.

Lees meer over
Bij ons thuisOorlog in OekraïneRuzie