De opvoedkwestie

'Mijn zus wil nooit op mijn kinderen passen'

Door  Anne Broekman··Aangepast:
© iStock'Mijn zus wil nooit op mijn kinderen passen'
RTL

Mandy past geregeld op de dochter van haar zus, andersom gebeurt dat echter maar zelden en dat zit Mandy dwars. Wat kan ze hieraan doen?

Mandy en haar zus waren tegelijkertijd zwanger, hun dochters schelen slechts twee maanden: "Ze zijn nu drie en hartstikke gek op elkaar. Daarom vond ik het ook helemaal niet erg om regelmatig bij te springen als mijn zus opvang nodig had. Het komt vaak voor dat haar dochtertje bij ons blijft eten of slapen en soms haal ik haar op van het dagverblijf als mijn zus het niet gaat redden."

"Maar het valt me op dat dit andersom niet zo is. Als ik mijn zus namelijk om een oppasgunstvraag, dan komt het nooit uit en is het allemaal maar lastig. Deze scheve verhouding zit mij dwars. Hoe kan ik dit op een respectvolle manier bespreken zonder familieruzie?"

'Mijn zoon (10) voelt zich afgedankt door zijn vriend'
Lees ook

'Mijn zoon (10) voelt zich afgedankt door zijn vriend'

Confrontaties binnen de familie zijn lastig, erkent orthopedagoog Loes Waanders: "Toch helpt het om eerlijk te zijn zodat de spanning niet te hoog oploopt. Benoem op een moment dat je samen bent - zonder kinderen - dat je graag iets met haar wilt bespreken. Bespreek het vanuit jouw eigen gevoel. Wees je bewust hoe je je zinnen formuleert."

"Vermijd het praten vanuit interpretatie ('Jij zegt altijd nee als ik je wat vraag'), dat voelt als kritiek voor haar. Praat in termen van observatie en geef aan wat het met je doet, bijvoorbeeld: 'Het valt mij op dat wanneer ik je vraag om op te passen, het vaak niet uitkomt. Dit geeft mij het gevoel dat je het niet leuk vindt om te doen. Hoe zie jij dat?' Hierdoor hou je het bij jezelf en geef je je zus de ruimte om haar beleving uit te spreken."

Het is goed om de zussenband voorop te stellen, zegt Waanders. Als je merkt dat het oppassen er vanuit haar niet in zit, stel dan je eigen verwachtingen bij: "Als je tevergeefs blijft hopen op oppasmomenten, dan zorgt dat voortdurend voor teleurstelling en ongemerkt ook voor irritaties naar je zus toe. Dit kost onnodig veel energie en beïnvloedt jullie band."

"Vraag haar niet meer en richt je op andere mensen in jullie netwerk op wie je wél kan rekenen. Vermijd hierbij het weegschaaleffect - jij past nooit op, dan pas ik ook niet meer voor jou op - maar onderzoek wat goed voelt voor jou. Misschien haal je ook plezier uit die momenten omdat je ziet hoe leuk jouw dochtertje het heeft of omdat jij geniet van de aanwezigheid van jouw nichtje. Focus je dan daarop."

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op 'Volgen'.

Lees meer over
De opvoedkwestieOpvoeding