NPO-voorzitter Frederieke Leeflang blij met advies over minder overheidsbemoeienis

Bestuursvoorzitter Frederieke Leeflang van de NPO is tevreden met de adviezen die het Adviescollege Publieke Omroep maandag heeft gepresenteerd over de toekomst van de publieke omroep. In een eerste reactie zegt Frederieke 'heel blij' te zijn dat de commissie in het rapport in ieder geval het belang van de publieke omroep onderschrijft.
"Ik ben heel blij met het feit dat de publieke omroep de plek verdient in de samenleving die het moet hebben, dat ze dat volledig onderschrijven. Dat is het allerbelangrijkste", zegt Frederieke na afloop van de presentatie van het rapport in Amare in Den Haag. De bestuursvoorzitter is ook gelukkig met het feit dat het adviescollege aangeeft dat er minder overheidsbemoeienis moet zijn met de NPO. "Dat is iets waar ik in mijn bestuursperiode al enorm op stuur", zegt Leeflang.
In Eenheid in Veelzijdigheid, zoals het rapport van het college onder leiding van oud-politicus Pieter van Geel (CDA) is gaan heten, wordt de suggestie gedaan voor een nog op te richten onafhankelijke autoriteit. Die zou dan moeten beslissen over het toe- en uittreden van de omroepen binnen het publieke bestel, iets dat nu nog bij de staatssecretaris van Media ligt. Leeflang noemt dat "een interessante gedachte".
Eind vorig jaar vroeg staatssecretaris Uslu van Media het adviescollege om onderzoek te doen naar de huidige staat en werking van de NPO. Later kreeg het adviescollege op verzoek van de Tweede Kamer de vraag om ook naar de toekomstbestendigheid van de NPO te kijken.
Ook voorzitter Arjan Lock van het College van Omroepen (CvO) is blij dat het Adviescollege Publieke Omroepen het belang van het publieke bestel onderschrijft. "Wat ik het allermooiste vind aan het advies is dat het zegt dat het publieke bestel van grote waarde is voor onze samenleving", zegt hij in een eerste reactie op de adviezen.
Lock ziet een aantal belangrijke punten die naar voren komen. "Dat ze de onafhankelijkheid van de overheid benadrukken, dat vind ik een hele mooie", zegt hij tegen het ANP. "Ik zie ook dat ze er een moderne twist aan geven door te zeggen: online is niet weg te denken bij de publieke omroep, dus geef daar alle ruimte aan", vervolgt de CvO-voorzitter. "Dat je echt een modern mediabestel kan blijven."
In het rapport Eenheid in Veelzijdigheid dat maandag in Den Haag aan demissionair staatssecretaris Gunay Uslu van Media is aangeboden, gaat het ook over de beheersbaarheid van de omroepen. Het aantal ledenomroepen moet volgens het college omlaag naar maximaal zes, dat zijn er nu nog negen. "Dat is een ingewikkelde", erkent Lock. "Er zijn nu meer dan zes omroepen, dus dat betekent ook gewoon dat we in Hilversum aan de slag moeten."
De voorzitter stipt verder aan dat het belangrijk is dat er een duidelijkere rolverdeling is tussen de omroepen en de NPO. "Dit advies geeft helderheid en dat gaat ons allemaal helpen."