COLUMN

'Smaakmaker Tina de Bruin verdient de hoofdrol in een film'

Door Tim van Rodijnen··Aangepast:
© RTL'Smaakmaker Tina de Bruin verdient de hoofdrol in een film'
RTL

Journalist Tim van Rodijnen (27) leest en schrijft over de Nederlandse televisie- en entertainmentwereld. In zijn column pent hij neer wat hem hierin opvalt, verbaast of ontroert.

"Tina is wat mij betreft de crême de la crême, het topje van de ijsberg, wat betreft komische timing"

Tina de Bruin is al jaren één van mijn favoriete BN'ers op televisie. Een klein probleempje: Tina is de afgelopen jaren niet per se heel veel op televisie geweest. Te weinig, wat mij betreft. In Wie is de Mol? vloog ze tot twee keer toe razendsnel uit het programma. Maar in Het Perfecte Plaatje heeft ze alle tijd gehad om te laten zien hoe gevat, geestig, grappig en geinig (ja, dat is hetzelfde) ze is. Ik mag hopen dat heel Nederland dat inmiddels doorheeft. 

Als u niet gecharmeerd bent van Tina, raad ik u aan om deze webpagina te verlaten. Tenzij ik u wellicht van gedachten kan doen veranderen? Mijns inziens is de actrice namelijk een fantastische comédienne. De droogkomische wijze waarop ze in Het Perfecte Plaatje haar eigen blunders becommentarieert, maakt me elke keer aan het lachen. Los van de intelligente wijze waarop ze zichzelf op de hak neemt, haakt ze ook haarscherp in op situaties die zich voordoen. In het begin was het iedere week spannend of Tina naar huis zou gaan, ja of nee. Maar ik ben blij dat ze het tot het einde geschopt heeft. En ze mag het programma dan niet gewonnen hebben, maar hopelijk wel de harten van het miljoenenpubliek dat naar de show kijkt.

'De Real Housewives of Amsterdam zijn (bijna) allemaal vreselijk, maar met wat aromat erbij is het smullen'
Lees ook

'De Real Housewives of Amsterdam zijn (bijna) allemaal vreselijk, maar met wat aromat erbij is het smullen'

Tina is ongetwijfeld een smaakmaker. Ze is wat mij betreft de crême de la crême, het topje van de ijsberg, wat betreft komische timing. Neem bijvoorbeeld Videoland-serie Moedermaffia. Vreselijk was dat, met Loes Haverkort in de hoofdrol. Al dat hysterische geschreeuw en over de top-acteerwerk, ik kon het niet aan. De enige die het voor mij leuk maakte, was Tina. Met haar rustige rol als parent coach zorgde ze voor de welkome humor.

Dat gezegd hebbende pleit ik er ook voor dat deze vrouw een keer een hoofdrol moet spelen in een film, als ze dat zelf ook wil. De bijrol in Moedermaffia was leuk, net als die in Costa!! en Niks Vreemds Aan, alhoewel die laatste wel groter was. Maar een komedie met Tina in de hoofdrol, dát wil ik graag zien.

Niet alleen in tv-programma's, films en series is Tina hilarisch. Heeft u ooit al gekeken naar de typetjes die ze doet op haar Instagram-account? Daarin speelt ze allerlei uitvergrote persoonlijkheden van mensen die we allemaal wel kennen. Of het nou de overenthousiaste buurvrouw is die je stiekem wel kunt schieten of de mopperige conciërge. Op een uiterst komische manier neemt ze eigenlijk heel Nederland op de hak en is het iedere keer weer genieten geblazen.

De bekendste is wellicht Andrea Pierlé, een vrijgezelle vrouw met twee katten die graag van bil gaat in de bosjes. Ik ga iedere keer weer stuk om haar anekdotes als Andrea, of ze het nou doet met een Tinderdate tussen een paar dennen of een glansmispelstruik. Mijn persoonlijke favoriet is overigens Donnie, die zijn beklag doet over 'ouweremense', al heeft Tina dat typetje al een tijd niet meer gedaan. Dus als je meeleest, Tina… bij deze het verzoek of Donnie weer eens de revue mag passeren.

Dan is er ook nog mijn inmiddels favoriete podcast Darmstad FM, waarin Tina iedere week een bekende gast door ‘het schaamtebos’ heen loodst. Met grote namen als Carice van Houten, Chantal Janzen en Waldemar Torenstra bespreekt ze hun grootste schaamtes. En ondanks dat dat vaak leidt tot kwetsbare gesprekken, weet ze er altijd op precies de goede momenten een grapje doorheen te fietsen. Voeg daar haar altijd leuke woordkeuzes aan toe en je hebt een ontzettend leuke podcast.

U hoorde 'm al schallen: de loftrompet is afgestoken. Dus de volgende keer wanneer een tv-redacteur weer eens Samantha Steenwijk of Chatilla van Grinsven wil bellen om op te komen draven in 'n programma: doe het alsjeblieft niet, die zien we al genoeg. Vraag Tina de Bruin! Maar zorg er dan meteen even voor dat ze het net zo ver schopt als in Het Perfecte Plaatje.

Lees meer over
Tim van RodijnenTina de BruinHet Perfecte Plaatje