FunX-dj Fernando Halman: 'Geraakt door verhalen vluchtelingen'

FunX-dj Fernando Halman (41) organiseert donderdag samen met influencer Anna Nooshin (36) een diner voor jongeren die naar Nederland gevlucht zijn. Met het etentje hoopt hij hun een hart onder de riem te steken. "Als ik hun schrijnende verhalen hoor, breekt mijn hart."
"Ik hoop dat we ze met het diner hebben geïnspireerd om hun dromen na te jagen"
"Deze jongeren hebben letterlijk alles achter moeten laten toen ze hiernaartoe kwamen", vertelt de radio-dj in gesprek met het ANP. "Ze moeten hier weer zien te aarden, hun weg vinden, verdergaan in hun ontwikkeling. En als je dan hoort dat sommigen zich niet welkom voelen, dan raakt me dat."
Fernando gebruikt het podium dat hij als radiomaker heeft al langer om mensen met hulp van zijn luisteraars te helpen. Zo liet hij eerder al eens de wens in vervulling gaan van een meisje dat gepest werd en hielp hij leerlingen aan handtekeningen om racisme verplicht lesonderwerp te maken op basis- en middelbare scholen.
In zijn radioshow hoort Fernando de laatste tijd veel verhalen over en van vluchtelingen. Het vormde de inspiratiebron voor het zogeheten Good Vibes Dinner van donderdagavond, dat vanaf 18.00 uur live te volgen is via de socialemediakanalen van NPO FunX.
Tijdens het etentje worden vluchtelingen die onlangs of al jaren geleden naar Nederland zijn gekomen in contact gebracht met leeftijdsgenoten en NPO FunX-luisteraars. Ook treden onder anderen zangeres Sarita Lorena en rapper DYSTINCT op.
"We willen de jongeren laten zien dat er naar ze geluisterd wordt, dat anderen om ze geven. Ook hopen we ze met elkaar in contact te brengen zodat ze hun ervaringen kunnen delen", zegt de 41-jarige Fernando, die ook influencers met een vluchtverleden heeft uitgenodigd. "Zo laten we de jongeren zien dat je, ook als je jaren in een asielzoekerscentrum hebt gewoond, succesvol kunt zijn."
"Anna Nooshin is voor mij hierin ook heel inspirerend", zegt Fernando over zijn host van de avond, die zelf ook als kind naar Nederland is gevlucht. "Zij is wat mij betreft een inspiratiebron voor veel jongeren met vluchtverleden. Aan haar zie je: wat je achtergrond ook is, je kunt het toch helemaal maken."
Dat hij het zo belangrijk vindt zich in te zetten voor anderen die 'minder bevoorrecht zijn', komt volgens de dj door zijn eigen achtergrond. Als kind woonde hij in Amsterdam-Oost en groeide hij op met mensen uit Marokko, Turkije, Syrië en Suriname.
"Zo heb ik de rijkdom van allerlei verschillende culturen leren kennen. Daardoor identificeer ik me snel met anderen en wil ik me in hen verdiepen", zegt hij daarover. "Zo voel ik dat ook met vluchtelingen. Ik hoop dat we ze met het diner hebben geïnspireerd om hun dromen na te jagen."