VERDRIETIG

John van den Heuvel openhartig over stilgeboren dochter: 'Verlies kind kun je niet verwerken'

Door RTL Boulevard··Aangepast:
© ANP John van den Heuvel openhartig over stilgeboren dochter: 'Verlies kind kun je niet verwerken'
RTL

John van den Heuvel (60) is in de nieuwe 'Libelle' openhartig over zijn stilgeboren dochter Kirsten. Hij vindt het na dertig jaar nog steeds moeilijk om over te praten, zegt hij in het interview.

"Ik denk wel dat je je zin in het leven kunt terugvinden"

Kirsten werd in 1991 stilgeboren. John heeft er in 2021 voor het eerst publiekelijk over gesproken in De Geknipte Gast. "Ik vond dat moeilijk, al dacht ik ook dat ik het had verwerkt." In dat programma merkt John dat het verdriet nooit is verdwenen. "Het was toen bijna op de dag af 30 jaar geleden gebeurd en ik realiseerde me op dat moment dat Kirsten onder andere omstandigheden 30 jaar had kunnen zijn. We herdachten haar elk jaar, ze was nooit ver weg, maar ineens vloog het verdriet me toch weer aan."

John van den Heuvel: 'Beveiliging terugschroeven? Ik ben niet levensmoe'
Lees ook

John van den Heuvel: 'Beveiliging terugschroeven? Ik ben niet levensmoe'

John en zijn vrouw Mariette gaan na Kirstens stilgeboorte door een moeilijke periode. "Het jaar erna hing er een grauwsluier over ons leven. Pas toen we ons oudste zoon verwachtten werd dat beter, maar het verdriet bleef."

Wanneer iemand John destijds vertelt dat hij op een gegeven moment weer gelukkig kan zijn, gelooft hij daar niks van. "Maar langzamerhand gebeurde het wel. Daarmee zeg ik niet dat je het verlies van een kind kunt verwerken, want dat is niet zo. Ik denk wel dat je je zin in het leven kunt terugvinden, zelfs weer blijmoedig kunt worden."

Nu John ouder wordt, merkt hij dat het herdenken van Kirsten hem harder raakt. "Een liedje, een tekst en alles van toen komt op volle sterkte terug." 

Lees meer over
John van den Heuvel