AARTS VAN HET BEESTJE

Special Forces VIPS-instructeur Sander gooide leven om voor zoon met autisme

Door RTL Boulevard··Aangepast:
© ShotbysudSpecial Forces VIPS-instructeur Sander gooide leven om voor zoon met autisme
RTL

In 2017 zet Sander Aarts (43), bij het grote publiek bekend als instructeur in 'Special Forces VIPS', na zestien jaar een punt achter zijn militaire loopbaan. De reden? Hij wil tijd met zijn gezin doorbrengen, vertelt hij in gesprek met het blad 'Panorama'. Vooral zijn zoon, die een autismestoornis heeft, zorgt voor een omslag.

"Ik wist dat door bij Defensie te blijven ik in die cultuur van doorrammen en altijd presteren zou blijven hangen"

Vlak voordat hij met het werkt stopt, zit Sander zelfs in een traject om door te groeien als leidinggevende. Maar hij kiest voor zijn gezin en een 'normaal' leven, waarbij hij niet telkens hoeft te acclimatiseren als hij thuiskomt van een missie.

Van een onzekere jongen uit de Haarlemmermeer groeit Sander tijdens zijn tijd bij de special forces uit tot één van de best getrainde militairen van Nederland. Hij klimt van marinier op tot de fysiek meest uitdagende baan in de complete Nederlandse strijdmacht, die van kikvorsman, waarbij de mannen lange afstanden onder water afleggen voordat ze aan hun missie beginnen. 

Dat Sander voor zijn loodzware functies 'constant' geconditioneerd wordt om 'de pijn en ook het verdriet weg te duwen', helpt niet als hij weer thuiskomt. 

Dit krijgen de kandidaten in Special Forces VIPS te eten
Lees ook

Dit krijgen de kandidaten in Special Forces VIPS te eten

Sander neemt daarom toch geen leidinggevende functie aan, maar kiest voor het leven als gewone burger. Door zijn zoon beseft hij dat hij 'anders in het leven moet gaan staan'. "Ik wist niet goed hoe ik met zijn boosheid of verdriet moest omgaan. Tot ik besefte: mijn zoontje kan ik niet veranderen, ik moet met mezelf aan de slag."

Hij vervolgt: "Ik wist dat door bij Defensie te blijven ik in die cultuur van doorrammen en altijd presteren zou blijven hangen. Daarbij: mijn passie glipte me door de vingers. Op een gegeven moment is het wel klaar. En dan ben je pas 37."

Sander heeft sinds zijn vertrek bij de special forces niet stilgezeten. Naast het uitbrengen van twee boeken over zijn ervaring bij de eenheid is de instructeur dus ieder seizoen te zien in de Videoland-serie Special Forces VIPS.

Daarnaast leert Sander anderen via zijn academie de lessen die hij van Defensie heeft geleerd en heeft hij onder meer een speciaal trainingsprogramma - over presteren onder druk - bedacht voor de jeugdopleiding van Ajax. "Wat gebeurt er tussen je oren als je een penalty moet nemen? Of wat doet het met je zelfvertrouwen als je een paar keer op rij verliest?" legt hij uit.

Het uitgebreide interview met Sander is nu te lezen in Panorama. 

Of de instructeurs uit Special Forces in het echte leven ook zo intimiderend zijn? Oordeel zelf:

Lees meer over
Special Forces VIPS