OP1STAPELING VAN PROBLEMEN

Op1-presentator Tijs van den Brink verrast door keuze BNNVARA

Door RTL Boulevard··Aangepast:
© ANPOp1-presentator Tijs van den Brink verrast door keuze BNNVARA
RTL

Het dondert in Hillywood. Door een 'Op1'-stapeling van problemen trekt omroep BNNVARA de stekker uit de gezamenlijke talkshow 'Op1', die de omroep maakt samen met WNL, Omroep MAX en de EO. EO-presentator Tijs van den Brink (52) reageert op de ophef in radioprogramma 'Spraakmakers'.

"Dat zagen we niet aankomen"

Het nieuws dat BNNVARA stopt met Op1 komt voor Tijs als een verrassing, zegt hij in het radioprogramma. "Dat zagen we niet aankomen. Dat er een conflict is, zoals de Volkskrant schrijft, dat wisten we wel." Wat er precies aan de hand is, is moeilijk uit te leggen voor de presentator. "Het is een conflict tussen twee mensen waar ik niet bij was en terughoudend over wil zijn", zegt Tijs, doelend op de bonje tussen WNL-hoofdredacteur Bert Huisjes en eindredacteur Rachel Franse.

Tijs spreekt van meerdere aanvaringen tussen Bert en Rachel, waar ze samen 'niet uitgekomen zijn'. Hij noemt het verdrietig, maar vindt het geen reden voor BNNVARA om uit het programma te stappen. "Er is besloten dat er een externe deskundige wordt ingehuurd om de verhalen op te halen over wat er precies gebeurd is. Als daar conclusies uit worden getrokken, zal dat gebeuren. Maar BNNVARA wilde dat niet afwachten."

BNNVARA stopt met talkshow Op1 door 'verschil van inzicht'
Lees ook

BNNVARA stopt met talkshow Op1 door 'verschil van inzicht'

Bert Huisjes zegt tegen het ANP dat het eigen onderzoek van Op1 niet gaat over mogelijk wangedrag. "Dat valt onder de commissie Van Rijn, die momenteel een groot onderzoek daarnaar doet", legt hij uit. "We hebben alle medewerkers gewezen op de mogelijkheid ervaringen op dat gebied te delen met de commissie." Een woordvoerder van de commissie wil niet zeggen of dat ook is gebeurd.

"We gaan laten kijken naar de manier waarop het programma functioneert", legt Bert uit. "Hoe lopen de lijntjes, wie neemt de besluiten. En hoe voelen presentatoren en eindredacteuren zich daarbij. Waar kan in dit proces druk ontstaan, en hoe gaan medewerkers daarmee om." Bert had gehoopt dat BNNVARA de conclusies van dat onderzoek af zou hebben gewacht.

Omroep BNNVARA stapte woensdag uit Op1 omdat er een conflict is tussen WNL-hoofdredacteur Huisjes en eindredacteur Franse. Ook zou er sprake zijn van een onveilige werkomgeving, meldt de Volkskrant na gesprekken met tien (oud-)redacteuren en de betrokken partijen. Volgens de krant is er al langer onvrede over het leiderschap van de WNL-hoofdredacteur bij Op1.

Je zou denken dat Hilversum inmiddels geleerd heeft van grensoverschrijdend gedrag, maar bij Op1 zou het naar verluidt dus nog aan de orde van de dag zijn. De Onderzoekscommissie Gedrag en Cultuur Omroepen (OGCO), die momenteel werkt aan een rapport over grensoverschrijdend gedrag in Hilversum, neemt de situatie op de werkvloer bij talkshow Op1 ook mee in haar onderzoek. Dat laat een woordvoerder donderdag aan het ANP weten. "We nemen heel Hilversum mee in het onderzoek, dus ook Op1", aldus de commissie.

BNNVARA stopt per 1 augustus met de gezamenlijke talkshow vanwege 'een verschil van inzicht over de aansturing en invulling van het programma'. Het is niet duidelijk op welk verschil van inzicht de omroep doelt doelt. "Voorstellen van onze kant om dit te veranderen hebben tot niets geleid."

BNNVARA 'betreurt' dat, laat de omroep weten. "Aangezien we hier van het begin af aan bij betrokken zijn geweest en met elkaar mooie uitzendingen hebben gemaakt. Daar zijn we de redacteuren en presentatoren van het programma dankbaar voor. Met hen gaan we in gesprek over nieuwe projecten voor na deze periode."

Het is nog niet duidelijk welke omroep de vrijdagavond van Op1 gaat overnemen van BNNVARA. De NPO laat desgevraagd weten 'met de overige betrokken omroepen om de tafel' te gaan 'om verder te praten over de invulling'. 

Meer nieuws over de donderwolken boven het Mediapark zie je in onderstaande video. 

Lees meer over
Tijs van den BrinkNPOBNNVARAOp1