SAAMHORIGHEID

Kenny B over Keti Koti-viering: 'We moeten blijven praten'

Door ANP/RTL Boulevard··Aangepast:
Kenny B over Keti Koti-viering: 'We moeten blijven praten'
RTL

Kenny B (61) is een van de artiesten die woensdag optreedt tijdens Keti Koti in Concert in theater Carré in Amsterdam. Voor de Surinaamse zanger is de viering van de afschaffing van de slavernij vooral een moment om te blijven praten over wat er gebeurd is.

"Dat we met liefde naar binnen moeten kijken, over saamhorigheid"

Ja, de tekst heeft hem wel geraakt, zegt Kenny B over het nummer van Glen Faria dat hij in Carré gaat zingen. "Het gaat over het doorgeven van onze gedachtes van eenwording van onze geschiedenis. Dat we met liefde naar binnen moeten kijken, over saamhorigheid." Het is een mooi lied, vindt hij. "Het gaat over verhalen die we nooit moeten vergeten." De registratie van het concert is donderdagavond te zien op bij BNNVARA NPO 1.

Kenny B: 'Parijs was niet mijn mooiste lied, wel mijn doorbraak'
Lees ook

Kenny B: 'Parijs was niet mijn mooiste lied, wel mijn doorbraak'

Keti Koti vieren doet de zanger niet, maar herdenken doet hij wel. "Ik sta erbij stil. Ik weet niet of je het einde van jarenlange opsluiting van mensen een viering kunt noemen", zegt hij. "We zijn ook niet de hele dag aan het dansen. Ik vind het fijn dat we er op deze dag over praten. Over hoe we ermee verder moeten gaan en de discussie levend kunnen houden."

Op 1 juli 1863 werd de slavernij bij wet afgeschaft in Suriname en de Caraïbische eilanden. Veel tot slaaf gemaakte mensen werkten echter nog zo'n tien jaar door, waardoor de slavernij voor velen pas echt in 1873 klaar was. Op 1 juli 2023 is dat 150 jaar geleden.

Dat veel Nederlanders ook nu nog niet weten hoe het er werkelijk aan toe ging, neemt de als Kenneth Bron geboren zanger hen niet kwalijk. "Ik kan mensen hun onwetendheid niet kwalijk nemen. Ik ben ook niet boos, maar het is wel iets waarover gesproken mag worden. Er is zoveel gebeurd. Ik denk dat als mensen zouden weten wat er daadwerkelijk gebeurd is, dat we dan anders met elkaar om zouden gaan."

Dat koning Willem-Alexander op 1 juli mogelijk, en in navolging van premier Rutte, namens Nederland excuses gaat maken voor het slavernijverleden zou Kenny B 'een mooi gebaar' vinden. "Maar het gaat erom wat er daarna gebeurt. Ik verwelkom daarom zijn excuses, maar ik hoop dat het daar dan niet bij blijft. Ik hoop dat er een aannemelijke compensatie komt voor het leed dat de mensen is aangedaan."

Lees meer over
Kenny B