JINEK UITSTEKEN

Eva Jinek verwacht veel van stagiaires: 'Wil iemand in optima forma zien'

Door RTL Boulevard··Aangepast:
© ANPEva Jinek verwacht veel van stagiaires: 'Wil iemand in optima forma zien'
RTL

Wie droomt van een baantje bij de redactie van Eva Jinek (45), moet van goede huize komen. In de podcast 'Jonge Jaren' vertelt de presentatrice dat ze veel verwacht van haar stagiaires. "We kijken niet naar elkaar om laksheid te zien, hè. Je wil iemand in optima forma zien."

"Jij gaat het niet redden"

Eva heeft verschillende stagiaires op de redactie rondlopen en ze verwacht dat die zich actief opstellen. Toch zitten er soms mensen tussen die niet aan haar eisen voldoen. “Als ik op de redactie ben en er gebeurt iets met breaking news… Er zijn altijd stagiaires bij ons op de redactie. Als ik eerder opsta om de volumeknop harder te zetten van de televisie die aanstaat dan een stagiair, dan denk ik: 'Jij gaat het niet redden.'"

Gelukkig zijn er ook genoeg succesverhalen die Eva met de luisteraars kan delen. “Er werken heel veel mensen bij mij op de redactie die ooit begonnen zijn als stagiair. (…) Er zijn er genoeg die ik gezien heb, omdat ze elk laatste detail van wat ik aan ze vroeg of wat hun taken waren zo hebben gedaan dat ik dacht: hé, wie is dat jonge meisje of jongen die zo goed is?"

Zo heeft de presentatrice door de jaren heen dus veel stagiaires in dienst genomen. "Dus het werkt echt", zegt ze. "Je moet zorgen dat je die stageplek krijgt, maar als je binnen bent, dát is je kans om te laten zien wie je bent. En dat zit hem in elke… Het is hoe je groet als je binnenkomt. Het is hoe je meedenkt in een vergadering.”

Eva Jinek scoort een rol in nieuwe film: 'Een sterrencast'
Lees ook

Eva Jinek scoort een rol in nieuwe film: 'Een sterrencast'

Eva weet heel goed waar ze het over heeft, want toen zij zelf stage liep bij journalist Charles Groenhuijsen zorgde ze er eveneens voor dat ze alles uit de kast trok. Zo haalde ze altijd salades voor hem. "En hij wilde ook heel graag M&M’s erbij hebben. Veel mensen wachten tot de ultieme klus om te laten zien wat ze kunnen of wie ze zijn. Om echt hun uiterste best te doen. Dat werkt niet in mijn optiek. Hoe klein, betekenisloos en ongezien de klus ook is: die doe je zo goed mogelijk. En als je dat steeds met alle klussen doet… De ijskast schoonmaken in Washington bij de stageplek, salade halen, op tijd zijn op je werk, meedenken, ook al vraagt niemand je om mee te denken… Die verzameling van deze kleine momenten bouwt zich op."

Volgens Eva is dat dé manier om indruk te maken op de werkvloer. "Dan denkt iemand in een keer: wie is degene die de hele tijd die salades voor mij haalt? Want die haalt ze op tijd, die haalt ook nog de M&M’s en die had ook nog wat ideeën voor morgen, voor een klus. Dat is hoe het werkt. Dan zien mensen jou.”

Lees meer over
Eva Jinek