RTL Wonen

Deze vleessoorten kan je wél eten als het een roze kleur heeft

Door Anne Tjon-A-Joe··Aangepast:
Deze vleessoorten kan je wél eten als het een roze kleur heeft
RTL

In vergelijking met het bakken van groente loop je bij het bereiden van vlees een groter risico op een voedselvergiftiging. Doorbakken is dan ook de veiligste optie, maar dat vindt niet iedereen even lekker. Heb je nou wel zin in een mals, sappig en rosékleurig stuk vlees? Dan is het wel belangrijk om te weten welke soorten vlees veilig genoeg zijn om rosé te bereiden en eten.

Stukken rundvlees

Steaks, schnitzels en braadstukken van rundvlees kan je gewoon eten als ze nog roze of rood van binnen zijn, zolang ze van buiten maar gaar zijn. Het is dus extra belangrijk dat het gaat om vlees uit één stuk. Hamburgers, gehakt en worsten vallen hier niet onder en zijn beter om door te bakken tot het helemaal gaar is. In veel gevallen is dit vlees dan ook bewerkt, wat het extra belangrijk maakt om het te garen.

Wanneer vlees fijn wordt gehakt om burgers van te maken, verspreiden de bacteriën van de bovenkant zich naar de binnenkant van het vlees. Deze blijven in leven als de binnenkant onvoldoende doorbakken is.

Stukken lamsvlees

Lamssteaks, karbonades en braadstukken moeten worden verhit op een minimale temperatuur van º62,8 C, voor je het van de warmtebron haalt. Laat het vervolgens drie minuten rusten voor je het aansnijdt. Net als bij (vaste stukken) rundvlees, is het bij lamsvlees niet erg als het nog roze of rood is aan de binnenkant. Je kunt deze soorten vlees dus gewoon medium of medium-rare eten!

Vlees garen

Over het algemeen is het belangrijk dat je het volgende vlees en gevogelte altijd door en door gaart. Dat wil zeggen dat de sappen helder zijn en er geen roze of rood vlees meer te zien is:

  • Gevogelte en wild zoals kip, kalkoen, eend en gans
  • Varkensvlees
  • Slachtafval (ook lever)
  • Worstjes
  • Kebab
  • Gerolde stukken vlees

Kalkoen (gerookt)

De kleur heeft volgens de Inspectie van Voedselveiligheid overigens niet altijd een teken te zijn van veiligheid. Door een voedselthermometer te gebruiken kom je er pas achter of gevogelte de minimale veilige temperatuur heeft bereikt. De kleur duidt dus niet altijd op gaarheid. Zo kan een kalkoen zelfs na het garen roze blijven, terwijl het de juiste temperatuur wél heeft bereikt. Daarbij is het vlees van een gerookte kalkoen altijd roze. Meet daarom altijd of de kalkoen gaar is door te controleren of het de minimale kerntemperatuur van 75 ºC heeft bereikt.

Varkensvlees

Hetzelfde geldt voor varkensvlees. Hierbij is het belangrijk dat het vlees goed verhit is, om alle bacteriën te doden. Stukken vlees kunnen echter rosé worden gegeten, omdat de meeste bacteriën aan de buitenkant van het vlees zitten.

Eend

Eendenborst kan roze zijn, zelfs als het de veilige kerntemperatuur heeft bereikt. Als je dit bij eend of gans hebt gemeten met een voedselthermometer zou het dus veilig moeten zijn, ook al is het in het midden nog roze.

Gezondheid

Het Voedingscentrum adviseert om niet meer dan 500 gram vlees per week te eten, waarvan niet meer dan 300 gram rood vlees. Dit zal zorgen voor een gezonde afwisseling tussen dierlijke en plantaardige producten, wat bijdraagt aan 'de schijf van vijf'.

Let op:

  • Als je een groter risico loopt voor toxoplasmose door je immuunsysteem of zwangerschap, is het van belang om vlees goed gaar te bereiden om risico’s te beperken.
  • Naast de bereidingswijze is ook de bewaartemperatuur, hygiëne en houdbaarheid bepalend voor de veiligheid van vlees. Bewaar vers rauw vlees in schone bakjes in het koudste gedeelte van de koelkast (bij 0–3 ºC).
  • Een goede voedselthermometer is een aanrader om de kans op voedselvergiftiging te verminderen. Elk soort vlees vraagt om een andere temperatuur om het veilig te kunnen eten. 

Fotocredits:

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier:
Lees meer over
VleesVoedselvergiftigingVoedsel