Energie lekt weg

Zonnepanelen werken minder goed op hete dagen: experts leggen uit

Door Marjanka Meeuwissen··Aangepast:
© ANP. Zonnepanelen werken minder goed op hete dagen: experts leggen uit
RTL

Al dagen aan een stuk schijnt de zon uitbundig. Maximaal profiteren voor iedereen met zonnepanelen, denk je wellicht. Maar als het erg warm is zoals nu, werken jouw panelen minder goed. Twee experts leggen uit hoe dat zit.

"Verreweg de meeste zonnecellen zijn gemaakt van het materiaal silicium", vertelt universitair hoofddocent zonneceltechnologie René van Swaaij van de TU Delft tegen RTL Nieuws. De energie van de zon maakt elektronen los uit dat silicium. "En waar het op neer komt is: warmte drukt dat effect een beetje. Er lekt meer energie weg. De elektrische spanning van de zonnecel gaat omlaag."

In de handleiding

Als je zonnepanelen op het dak van je huis of schuur hebt liggen en je hebt de gebruiksaanwijzing bewaard, dan kun je daarin opzoeken wat het vermogen is van 1 paneel. "Ik heb dat even gedaan voor mijn eigen panelen. Per stuk hebben die een vermogen van 270 wattpiek." 

Maar dat is het geval onder standaard testcondities. "Er wordt er dan onder meer vanuit gegaan dat het paneel een temperatuur heeft van 25 graden." Nu, met een buitentemperatuur van rond de 30 graden, worden de panelen veel warmer. "Ze kunnen nu wel 60 graden halen."

Lenen voor zonnepanelen levert vaak gratis geld op: 'Jammer dat mensen dit niet weten'
Lees ook

Lenen voor zonnepanelen levert vaak gratis geld op: 'Jammer dat mensen dit niet weten'

Gaan we uit van die 60 graden, dan zijn de panelen dus 35 graden warmer dan in de testomgeving. Voor elke graad verschil gaan ze een klein beetje minder goed werken. "In het geval van mijn eigen panelen scheelt dat – ook dat staat in de gebruiksaanwijzing – 0,44 procent per graad. Maal 35 dus, is 15,4 procent."

Hoe warmer het is, hoe minder goed het paneel licht omzet in energie dus. Onder testcondities zou een paneel zoals die liggen op het dak van Van Swaaij een vermogen hebben van 270 wattpiek, maar bij temperaturen zoals nu van ongeveer 230.

Watt?

Wattpiek is de eenheid waarin energie uit zonnepanelen wordt uitgedrukt. Op de website van Essent staat: "Gemiddeld brengt 1 Wattpiek (Wp) in Nederland ongeveer 0,88 kWh per jaar op." Een zonnepaneel van 270 wattpiek levert dan dus - onder de ideale omstandigheden - 237,60 kWh per jaar op.  

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Wim Sinke, emeritus hoogleraar zonne-energie aan de Universiteit van Amsterdam, vergelijkt de werking van zonnepanelen met een regenton die zich niet vult met regen maar met zonnestralen. Warmte is dan een lek in die ton, een gat in de bodem. "Via dat lek stroomt er water, in dit geval dus zonne-energie, weg."

Zodra de panelen weer afkoelen, is het lek in de ton weer gedicht: "De panelen lopen geen blijvende schade op door de hoge temperaturen." Maar feit is wel, zo stelt Sinke: "Voor zonne-energie is niets zo mooi als een koude dag met veel zon."

Wittegebouweneffect

Overigens zijn er nog veel meer factoren dan alleen de temperatuur die bepalen hoeveel jouw panelen opleveren. Van Swaaij: "Uiteraard de hoeveelheid licht die ze opvangen. Hoe zijn ze geplaatst ten opzichte van de zon? Als er een wit gebouw in de buurt is, kan reflectie ervoor zorgen dat ze meer licht opvangen en beter zullen werken. En de wind is een factor, meer wind betekent minder warme panelen en een betere opbrengst. Zijn ze vies, door zand bijvoorbeeld, dan werken ze juist weer minder goed."

Tot slot speelt ook de leeftijd van panelen nog mee: "Die van mij zijn acht jaar oud en worden dus 0,44 procent per graad minder effectief. Tegenwoordig zijn ze alweer verder ontwikkeld en is dat effect per graad kleiner."

Alles bij elkaar opgeteld, hoe vervelend zijn heel warme dagen dan voor de portemonnee van de zonnepanelenbezitter? Hoewel panelen in de winter hun werk iets beter doen, zijn het de maanden mei en juni waarin ze vaak het meeste energie opleveren. "Het is dan het langste licht per dag. Bovendien is het licht intenser. "

Kost geen vermogen

Warm of niet, het zal onderaan de streep een goede maand zijn: "Het rendement per paneel kan door de temperatuur nu tijdelijk weliswaar dalen, maar er zijn nu zoveel zonne-uren en de intensiteit is zo hoog, dat de panelen alsnog heel veel energie opleveren. Ik heb er tien liggen en op jaarbasis leveren die sowieso meer stroom op dan ik verbruik."

Mocht je in een app bijhouden wat jouw panelen opleveren en je ziet de 'opbrengst' deze dagen dalen, weet dan dus: dit gaat je geen vermogen kosten. In euro's dan, in watt wel een beetje.

Bouwers van wind- en zonneparken stuiten vaak op weerstand, vanwege de geluidsoverlast en het verpeste uitzicht. En bij een zonneweide gaat er ook nog kostbare landbouwgrond verloren. Een boer op Goeree-Overflakkee vond er iets op, lieten we eerder zien.
Lees meer over
ZonnepaneelZonne-energie