IN GTSTRANEN

Sabine Koning blikt terug op 'beladen periode' rond GTST-exit Anita

·Aangepast:
© RTLSabine Koning blikt terug op 'beladen periode' rond GTST-exit Anita
RTL

Meerdijk was in diepe rouw toen Anita Dendermonde haar laatste adem uitblies. Nu, veertien jaar later, krijgt actrice Sabine Koning (49) nog tranen in haar ogen als ze naar haar afscheidsscène in 'GTST' kijkt. "Heel erg heftig", zo blikt ze terug in de RTL-serie 'Oude Tijden'.

"Ik wilde niet dat iemand mij nog kon spelen"

Sabine Koning verscheen in 1992 voor het eerst als Anita Dendermonde in GTST. Kijkers van het eerste uur herinneren zich vast haar liefdesdriehoek met Rik de Jong (Ferri Somogyi) en Mickey Lammers (Martin van Steijn) nog. Het was uiteindelijk Rik die haar ware liefde bleek te zijn. Na haar exit in 2003, maakte ze in 2006 haar comeback. In 2009 overleed haar geliefde personage. Een onvergetelijke scène die ook Anita anno 2023 nog ontroert.  

"Poeh, krijg ik gewoon tranen in m'n ogen", zegt ze over de 'stokoude' beelden. "Zo'n heftige scène ook om te spelen, heel erg heftig. De reden dat ik wegging, was omdat ik mijn lief had ontmoet in Amerika en ik dus naar Amerika verhuisde, in het echt." De opnames van haar sterfscène waren op 12 december en twee dagen later vloog ze naar de Verenigde Staten. "Dat was een heel beladen periode voor mij." Ze herinnert zich 'heel veel mensen' die op de set om haar heen stonden. "De tranen waren ook niet heel erg moeilijk om te produceren." 

Sabine Koning zei meteen ja tegen terugkeer GTST
Lees ook

Sabine Koning zei meteen ja tegen terugkeer GTST

Anders dan in 2003, wilde Anita nu echt een punt achter haar GTST-tijd zetten. "De eerste keer dat ik stopte, voelde ik al dat ik nog niet helemaal klaar was met mijn karakter, dus ik wilde ook niet dood. Toen is ze naar Australië verhuisd. Deze keer meldde ik bij de producenten dat ik er weer uit ging. Toen vroegen ze: 'Zou je het erg vinden als het karakter nu dan overlijdt?' Toen had ik zoiets van: nu vind ik het oké, want je sluit echt iets af. En dan kan niemand mij ook meer spelen. Dat wilde ik ook niet."

Je kunt het volledige gesprek in Oude Tijden, waarin Anita ook vertelt hoe kotsmisselijk ze waren tijdens de opnames van Riks huwelijksaanzoek, hieronder bekijken: 

Eenmaal in Amerika sloeg Sabine een heel ander pad in: ze werd reisleidster en manager van een hondentrimsalon. Na zeven jaar strandde haar relatie en in 2015 ontdekte Sabine dat ze geen kinderen kon krijgen, zo vertelde ze in 2016 aan Bridget Maasland in Bridget in Hollywood. In 2022 deelde Sabine foto's en video's met haar volgers waaruit bleek dat ze weer gelukkig is in de liefde en terug naar Nederland zou komen. Op dit moment woont Sabine samen met haar partner, diezelfde uit Amerika, en hun honden in Bergen.

Op maandag 28 augustus gaat GTST weer verder, na een zinderende zomerstop die de acteurs een paar lastige maanden bezorgt.

Lees meer over
Ferri SomogyiGTST