RTL Nieuws

Deelnemers Dansmarathon over kritiek op show: 'Geen marteling'

Door Karlijn Houterman··Aangepast:
© Talpa/William RuttenDeelnemers Dansmarathon over kritiek op show: 'Geen marteling'
RTL

Zelfs lachen lukte Tawatha niet meer, na het winnen van het tv-programma de Dansmarathon. Compleet van de kaart kreeg zij samen met danspartner Jermaine een cheque van 100.000 euro in haar handen gedrukt, omdat ze van de vijftig uur die ze moest dansen slechts 35 minuten rust had genomen. Hoe gaat het nu met haar, en hoe kijken andere deelnemers terug op de wedstrijd die door critici ook wel 'De Marteling' wordt genoemd?

Bij Tawatha kwam er na haar overwinning geen woord meer uit. Hoe anders is dat nu, anderhalve dag later. "Het gaat eigenlijk heel goed met ons", vertelt ze aan RTL Nieuws. "Na de prijsuitreiking ben ik backstage gelijk gaan slapen. Dat duurde zo'n twintig minuten en verrassend genoeg ging het daarna alweer heel snel goed met me. Ik kon weer gewoon lopen, had geen pijn in mijn benen of voeten. Ik was alleen mijn stem kwijt."

Alleen maar huilen

In het laatste uurtje dat zij en haar danspartner Jermaine op de dansvloer stonden, moest de Rotterdamse aan één stuk huilen. Ze legt nu uit waarom: "Dat laatste uur kwam alles bij elkaar. Jermaine en ik waren tijdens een rustig nummer aan het schuifelen en hij vertelde me hoeveel onze vriendschap voor hem betekent, en hoe bijzonder het was dat we dit samen hadden volbracht. Dan zie je ook nog familie zitten en pept Wendy van Dijk je nog een keer op: dan komen alle emoties los."

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

De video waarin Van Dijk bij de huilende Tawatha staat en roept dat ze nog éven door moet zetten, gaat inmiddels viral. Critici vinden dat de show te ver ging. Tawatha is daar duidelijk in: "Iedereen die op de dansvloer stond, heeft zich vrijwillig ingeschreven. Iedereen wist waar ze aan begonnen, want we hebben hele goede voorlichting over de show gehad. Zo waren er middagen waar je naartoe kon voor extra informatie, en mocht je de experts altijd mailen met al je vragen. Het wordt nu gebracht alsof de show een marteling was, maar dat was het absoluut niet. Wij hebben hier zelf voor gekozen en voor ons was het juist een hele mooie en leerzame ervaring."

Maar 35 minuten rust

Het stel wist dus te winnen door van de 50 uur maar 35 minuten te rusten. Jermaine legt uit hoe ze het vol kon houden: "We hebben van te voren dagelijks getraind en veel medische literatuur gelezen. Daarnaast hielden we onze lichaamswaardes enorm goed in de gaten met ons sporthorloge, waardoor we goed konden zien wanneer we wat moesten eten en drinken. De goede voorbereiding heeft ervoor gezorgd dat wij hier nu gewoon heelhuids staan, geen pijn hebben en dit gesprek kunnen voeren."

Je zou verwachten dat het stel nog steeds in bed zou liggen na zo'n slopende activiteit, maar niets is minder waar. "Toen we na de show in hotel aankwamen, konden we zelfs niet slapen. We zijn tot drie uur 's nachts wakker gebleven, van de adrenaline. Toen kwam ook pas het besef: Wow, we hebben gewoon gewonnen!"

Jermaine en Tawatha, na de winst van de Dansmarathon.© SBS
Jermaine en Tawatha, na de winst van de Dansmarathon.

Naast Tawatha en Jermaine, begonnen nog 99 andere koppels aan de wedstrijd. Uiteindelijk wisten twintig stellen de marathon uit te dansen, onder wie Linda Visser en haar partner Meysam. Ze eindigden op een derde plek. Geen geldbedrag voor hen dus, maar ondanks dat kijken ze met een trots gevoel terug op hun deelname. "Natuurlijk gingen we voor de hoofdprijs, we waren extreem goed voorbereid. Zo hadden we thuis ook echt getraind door twintig uur achter elkaar te dansen. En omdat we elk jaar vasten tijdens de Ramadan, weten we ook hoe het is om weinig te eten. Maar Meysam kreeg al snel last van zijn knie, waardoor we besloten om goed voor onszelf te zorgen, in plaats van weinig rust te nemen. We zijn trots dat we door die keuze aan het einde van de show - in tegenstelling tot anderen - niet door onze benen zakten. Ik had niet op dat punt willen staan."

Meysam en Linda eindigden op een derde plek.© Privéfoto
Meysam en Linda eindigden op een derde plek.

Linda en Meysam hadden vooraf dan ook een belangrijke afspraak met elkaar gemaakt: blijf altijd naar je lichaam luisteren. "Sommige kandidaten sloegen door in hun keuze om te blijven dansen, ondanks hoe het met hun gezondheid ging. Er gingen mensen out op de dansvloer, ze vielen naast ons dansend in slaap. Ik vond het heel heftig om dat te zien, en toen kreeg ik ook pas door wat voor bizarre wedstrijd dit eigenlijk was. Maar zij zijn door hun grenzen heen gegaan, en dat wilden wij absoluut niet doen."

'Sommigen onverantwoord bezig'

Linda vond dat de jury van het programma soms harder in had kunnen grijpen, vooral bij deelnemers die er zichtbaar doorheen zaten. "Je gunt het iedereen, maar sommige dansers waren niet meer verantwoord bezig. Zij hadden eigenlijk even van het podium gehaald moeten worden, om rust te pakken."

Inspanningsfysioloog: 'Dit is waanzin'

Inspanningsfysioloog Maria Hopman, verbonden aan het Radboud MC noemde de Dansmarathon eerder tegenover RTL Nieuws 'waanzin'. "Het is natuurlijk zwaar voor je voeten, enkels en knieën, maar vooral slaaptekort is een hele grote boosdoener. 50 uur bewegen en weinig slapen, daar zijn we niet voor gemaakt. Dat is ontzettend zwaar, een uitputtingsslag. Hier is niks gezonds aan. Dat mag duidelijk zijn."

Wat het zo ongezond maakte volgens Hopman? Vooral het feit dat je energievoorraden opraken, is gevaarlijk. Hierdoor kan onder meer je vochtbalans verstoord raken. "Je slaap heb je nodig om je spieren en je hersenen te laten herstellen. Dat gebeurt nu niet, dus je hersenfuncties werken minder. Je kunt hierdoor slechter over dingen nadenken, je concentratie raakt op. Je kunt dingen dan niet meer zo goed op een rijtje zetten. En je wordt emotioneel. Mensen krijgen blessures en pijntjes en voelen zich niet lekker."

Blijvende schade zal niemand er overigens aan overhouden, zei Hopman. "Als die mensen gewoon een week weer op tijd naar bed gaan en gezond eten, is het allemaal wel weer hersteld. Het lichaam kan veel aan en heeft een enorme veerkracht."

'Ik zag eruit als een zombie'

Bechir Ben Dhief, die samen met Johanna vijftig uur lang op de dansvloer stond, was zo'n danser die er een aantal momenten echt doorheen zat. Meerdere kijkers waren tijdens de marathon zelfs ongerust over Bechir, omdat hij op een aantal momenten totaal uitgeput op de vloer stond. "Ik heb de beelden net teruggekeken en ik moet bekennen: ik zag eruit als een zombie. Ik had mezelf nog nooit zo gezien. Maar in mijn geval zie ik dat als iets positiefs, ik heb mijn grenzen verlegd en heb het volgehouden, dat is wat voor mij telt."

Bechir, compleet uitgeput tijdens de Dansmarathon© SBS
Bechir, compleet uitgeput tijdens de Dansmarathon

Bechir heeft ook de kritische berichten gelezen, waarin het televisieprogramma wordt omschreven als 'een marteling' en 'totale waanzin'. En waarin de deelnemers zoals Bechir wordenomschreven als acteurs van 'The walking dead'. Bechir: "Het was altijd je eigen keuze om door te gaan of niet. Stoppen kon wanneer jij dat wilde. Daarnaast kregen we achter de schermen enorm veel hulp van fysiotherapeuten en voedingsdeskundigen. Ik ben daarnaast nog een keer weggehaald van de dansvloer door het medische team, we werden echt goed in de gaten gehouden. Ik vond het daarom niet onmenselijk, maar juist een leuk concept waarbij je je lichaam en geest kan testen."

'Zou zo weer meedoen'

En dat lichaam en die geest van Bechir is nog steeds herstellende, vertelt hij. "Ik ben nog steeds heel moe, maar ik zou zo weer meedoen. En dansen? Dat doe ik morgen weer, dan geef ik alweer les. Net als de rest van de week."

Of Tawatha en Jermaine ook zo happig zijn op een volgende deelname? "Nou, daar moeten we eerst nog even heel goed over nadenken", vertellen ze lachend. "Eerst maar even nagenieten van deze editie. En dan: wie weet."

Lees meer over
TalpaDansTelevisieTv-programmaGezondheidLink in bioBreda