Dreun voor familieleven

QR-controle zet relaties op scherp: 'Mijn zus noemt me een schaap'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
QR-controle zet relaties op scherp: 'Mijn zus noemt me een schaap'
RTL

Jarenlang samen met je partner en dan toch uit elkaar. Broer en zus die elkaar liever niet spreken. Het contact verbreken met je moeder door onbegrip. Opvattingen over de QR-controle en vaccineren kunnen voor veel spanning zorgen in relaties. "Corona kan de doodklap zijn voor je familie."

Met de uitbreiding van het coronatoegangsbewijs op 6 november lijkt de vaccinatiediscussie op scherp te staan. Meer maatregelen liggen op de loer. In de horeca moest je binnen al een QR-code laten scannen, maar nu moet je ook op het terras een coronabewijs tonen. Verder is het coronabewijs ook uitgebreid naar onder andere sportscholen en doorstroomlocaties.

Gevaccineerden en ongevaccineerden komen hierdoor steeds meer tegenover elkaar te staan. In relaties kan het zorgen voor onenigheid: wat als jij en je partner anders denken over de prik?

QR-code op terras, mondkapje in winkel: maatregelen vanaf nu
Lees ook

QR-code op terras, mondkapje in winkel: maatregelen vanaf nu

Lotte* was al 3,5 jaar samen met haar vriendin toen corona voor problemen in haar relatie zorgde. "Elke keer als we bij haar familie waren, begonnen ze over vaccinaties en dat ik niet zo achterlijk moest doen, want het is maar een prik."

Zelf is Lotte niet gevaccineerd, maar haar ex-vriendin was dat wel. "Zij luistert heel erg naar wat de overheid zegt en ik ben gewoon niet zo. Ik wil zelf onderzoek doen en wachten met vaccineren totdat het voor mij goed voelt."

Einde relatie

Meningsverschillen over het nemen van de prik waren de druppel. "Op een gegeven moment werd ik boos en was ik er klaar mee om telkens voor gek te worden verklaard."

"De verdeeldheid tussen ons werd steeds groter en er was geen respect meer. Hierdoor zal ik nu niet zo snel een relatie nemen met iemand die gevaccineerd is."

Maar niet alleen in liefdesrelaties sijpelt de strijd tussen gevaccineerde en ongevaccineerden door. Volgens Bernadette Keijzer, relatiecoach en eigenaresse van Hello Mediator, kunnen families er ook last van krijgen.

Doodklap

"Er kan een wig gedreven worden in families door verschil in perceptie. De een gelooft de informatie die je overal ziet en de ander gaat bewijs zoeken om het tegendeel aan te tonen."

Deze verschillen kunnen vervelende uitkomsten hebben. "Corona kan de doodklap zijn voor je familie. Vooral als er al problemen speelden."

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Minder contact

Ook Dirk* kan zich hierin vinden. Zelf is hij wel gevaccineerd, maar zijn broer niet. "Hij heeft geen vertrouwen in de regering. Bij de eerste maatregelen zette hij al meteen zijn hakken in het zand."

Hoewel zijn familie niet uit elkaar valt, blijft het voor hem storend. "Het is niet echt ruzie, maar het is lastig om met elkaar op een gelijkwaardig niveau om te blijven gaan. Je hebt toch andere gevoelens en gedachten."

De twee hebben nu minder contact. "We fietsen nu maandelijks, maar ik moet me dan wel twee uur lang inhouden. Dat is vervelend."

QR-code

Nu de QR-code zijn entree heeft gemaakt, lopen de spanningen nog hoger op. "Onze vader werd 75 en mijn broer moest zich laten testen. Hij had een QR-code, maar begon weer over wat een onzin dit allemaal was."

Hoe hij er nu mee omgaat? "Ach, laat maar, denk ik vaak. De rest van de familie probeert ook vooral de lieve vrede te bewaren.”

Zo probeert Chantal* er ook mee om te gaan. De relatie met haar zus liep steeds stroever. "Mijn zus is al jaren een complotdenker, in die zin ben ik eraan gewend geraakt. Maar in coronatijd is het echt een eigen leven gaan leiden."

'Ze noemt me een schaap'

En dan vooral met de inzet van de QR-code. "Ze noemt me een schaap omdat ik de QR-code prima vind, zij begrijpt dat gewoon niet."

Zelf vermijdt Chantal het onderwerp liever om de band met haar zus te redden. "Ik merk dat het bij haar heel erg hoog zit, ze wil er dan graag met mij over praten. Ik wil dit juist niet, anders zie ik haar mogelijk niet meer."

Ze vindt het jammer dat de meningen tussen haar en haar zus zo verschillen. "We hebben ook heel veel gemeen en delen hetzelfde gevoel voor humor. Ik kan ontzettend met haar lachen, maar ze staat anders in het leven."

Leuke momenten zijn daardoor beperkt. "We kunnen in ieder geval niet samen shoppen. Daar zijn we veel te verschillend voor."

Voorkomen

Toch hoeft je relatie niet stuk te lopen door de vaccinatiediscussie, zegt relatiecoach Keijzer. "Beide partijen moeten zich openstellen om het gesprek aan te gaan en naar elkaar te luisteren."

"Als je vanuit emotie communiceert, dan heb je bij wijze van spreken twee kibbelende kinderen die tegenover elkaar zitten. Dat levert je uiteindelijk niets op, behalve meer onbegrip. Verandering begint bij jezelf. Als je oordeelloos kunt luisteren en even je eigen mening aan de kant kunt zetten, kan dat de relatie al redden."

* De namen in dit artikel zijn geanonimiseerd, de echte namen zijn bekend bij de redactie.

Lees meer over
Link in bio