Elfde van de elfde: in Limburg veel afgelast, meeste feesten in Brabant gaan door
Vandaag start officieel het carnavalsseizoen met het vieren van de elfde van de elfde. Een feest dat vooral in Limburg en Brabant wordt gevierd. In verband met de oplopende ziekenhuisopnames hebben veel Limburgse gemeenten de festiviteiten afgelast, maar in Brabant gaat het op veel plekken 'gewoon' door.
De burgemeester in Den Bosch noemde de festiviteiten op de elfde van de elfde in de Volkskrant eerder een 'enorm dilemma'. Hij had liever gehad dat het feest óf helemaal zonder beperkingen was doorgegaan, of niet.
Brabant
Het feest helemaal afblazen was volgens de burgemeester geen optie. Hij vreest dat er dan toch duizenden mensen komen, omdat de horeca wél open is. Normaal komen er op 11 november tienduizenden mensen naar Den Bosch voor het hijsen van de vlag en het aftelmoment om 11 over 11 's ochtends. Daarmee wordt traditiegetrouw het carnavalsseizoen geopend.
Dit jaar vindt de traditie daar in afgeslankte vorm plaats. De carnavalsvereniging doet een digitale opening, maar de lokale horeca heeft besloten zelf nog wel iets ter plekke ter organiseren. Mensen met een vooraf gekocht polsbandje en een coronapas kunnen wel van kroeg naar kroeg in het centrum. Ook staat er een grote tent op het plein voor de Sint-Janskathedraal, waar maximaal 2500 mensen in kunnen.
Met de polsbandjes geldt er in Den Bosch in elk geval een maximum aantal mensen, is het idee. De bandjes en coronapassen worden namelijk op vijf plekken in de stad gecontroleerd. "Zo houden we er nog grip op. Anders zou de regie totaal weg zijn. Als we niets hadden gedaan, dan was het pas echt losgegaan", zei de burgemeester eerder.
Breda en Tilburg
Ook in Breda en Tilburg gaat de elfde van de elfde door. In Tilburg wordt het binnen gevierd en moeten mensen een coronabewijs laten zien. Naar verwachting zullen er minder dan 2000 mensen komen. In Breda is het feest verplaatst naar een club, waarvoor mensen ook hun toegangsbewijs moeten laten zien. Ook in Eindhoven gaat het feest binnen door. Het enige verschil is volgens de burgemeester dat er nu carnavalsmuziek wordt gedraaid in plaats van gewone muziek.
In het Brabantse dorpje Overloon, vlak aan de grens met Limburg, is wel een streep gezet door de festiviteiten. De burgemeester vreesde een grote toeloop uit Limburg.
Limburg
In Limburg is de elfde van de elfde op veel meer plekken afgelast. Voorzitter van het Regionaal Overleg Acute Zorgketen in Limburg Helen Mertens riep bestuurders daar eerder al op om grootschalige evenementen zoals carnaval af te schalen. "We hadden afgelopen weken al opnamestops in ziekenhuizen in Limburg. Dat geeft natuurlijk een enorme ontwrichting in onze provincie", zei Mertens eerder.
De burgemeesters van Noord- en Midden Limburg verboden grootschalige carnavalsevenementen waardoor onder meer in Roermond het feest geschrapt werd. In Zuid-Limburg besloten Maastricht, Heerlen, Brunssum en Kerkrade dat de aftrap van het carnavalsseizoen geen doorgang kan vinden.