Wat wil Nederland?

Coronamaatregelen: liefst kort en krachtig, als we mogen kiezen

Door RTL Nieuws ··Aangepast:
© ANPCoronamaatregelen: liefst kort en krachtig, als we mogen kiezen
RTL

Als er weer coronamaatregelen genomen moeten worden, kiezen we liever voor een korte lockdown dan voor maatregelen die lang duren. Het sluiten van scholen is de minst populaire maatregel, gevolgd door het sluiten van de horeca. Dat blijkt uit een onderzoek dat onlangs is uitgevoerd door de TU Delft.

Eind oktober werd 35.000 mensen gevraagd welke coronamaatregelen de overheid moet nemen als het virus weer oplaait. Dat punt is nu bereikt: het aantal besmettingen en de ziekenhuisopnames gaan veel harder dan de prognoses van het RIVM. Morgenavond is er weer een persconferentie.

Maar wat zouden de Nederlanders willen, als ze het voor het zeggen hebben? Het RIVM liet dat onderzoek uitvoeren door Populytics en Councyl, twee start-ups van de TU Delft. Deelnemers werden gevraagd naar mogelijke maatregelen, en om welke redenen die genomen moeten worden.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Het sluiten van scholen is onder deelnemers de minst populaire maatregel, kort daarop gevolgd door het sluiten van de horeca. Slechts 33 procent van de representatieve groep en 25 procent van de open raadpleging vindt dit acceptabele maatregelen.

Avondklok relatief populair

Ook het sluiten van sportscholen en winkels die geen eten en drinken verkopen is impopulair. Minder dan de helft van de deelnemers vindt deze maatregelen acceptabel. Het valt op dat het invoeren van een avondklok relatief populair is, maar dat verschilt wel aan wie je dat vraagt. Jongeren hebben veel meer moeite met deze maatregel dan ouderen.  

Ook het maximaal ontvangen van één persoon thuis is niet populair onder de Nederlanders. 

Korte lockdown?

Het OMT adviseert het kabinet 'lockdown-achtige maatregelen' te nemen van zo'n twee weken. In die periode zouden evenementen moeten worden geschrapt en bioscopen en theaters dicht moeten. Naar verluidt staat in het advies ook om de sluitingstijden voor de horeca en de groepsgrootte aan te passen. Volgens het OMT kunnen de scholen wel open blijven.

 

OMT adviseert korte lockdown van twee weken, kabinet moet besluit nog nemen
Lees ook

OMT adviseert korte lockdown van twee weken, kabinet moet besluit nog nemen

Als het dan toch nodig is, kiezen we liever voor de korte klap – een korte lockdown met heftige maatregelen – dan voor langdurige en slepende maatregelen. Ook hebben we liever algemene maatregelen waarbij geen onderscheid tussen vaccineerden en niet-gevaccineerden wordt gemaakt.

Dat verandert als sprake is van onomkeerbare schade. Als operaties niet door kunnen gaan of scholen dreigen te sluiten, staan we wél open voor specifieke maatregelen voor niet-gevaccineerden.

Strenge voorwaarden

Het OMT adviseert na de korte lockdown ook strengere voorwaarden aan de heropening te stellen. Zo zou geadviseerd worden mensen geen QR-code meer te geven als ze getest zijn. Voor een geldige QR-code geldt nu dat een bewijs van vaccinatie, genezing óf een negatief testbewijs voldoende is. Als het aan het OMT ligt, moeten mensen zich dus gevaccineerd hebben of genezen zijn van corona om een QR-code te krijgen.

In Oostenrijk en enkele Duitse deelstaten wordt al gebruikgemaakt van dit zogenoemde 2G-beleid. Het is aan het kabinet om dat beleid ook daadwerkelijk in te voeren. 

Acceptatie 

Uit het onderzoek blijkt verder onder meer dat er 'op de flanken' van de samenleving mensen zijn die altijd tegen nieuwe maatregelen zullen zijn. Die groep bestaat uit tussen de 5 en 15 procent van de deelnemers. Anderzijds accepteert 10 tot 20 procent de maatregelen vrijwel altijd. Van die laatste groep vindt een groot deel het beleid van de overheid niet streng genoeg.

Het invoeren van nieuwe maatregelen blijkt populairder onder vrouwen, ouderen en hogeropgeleiden. Ook worden ze vaker geaccepteerd door mensen die gevaccineerd zijn.

Egbert kreeg vorig jaar corona en wordt er nog elke dag mee geconfronteerd
Lees meer over
Coronacrisis in NederlandCoronamaatregelenLockdown