Nationaal symbool

Het ene blauw is het andere niet: in Frankrijk wappert plots een nieuwe vlag

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© AFPHet ene blauw is het andere niet: in Frankrijk wappert plots een nieuwe vlag
RTL

Verbazing in Frankrijk over de nationale vlag. Die wappert al jarenlang in het blauw-wit-rood boven de ambtswoning van Franse leiders. Maar nu blijkt dat president Emmanuel Macron de blauwe kleur een jaar geleden heeft laten aanpassen. Van licht- naar marineblauw. Daarmee keert hij terug naar de Franse gloriejaren.

Al ruim een jaar zijn ze te bewonderen rond het Franse Élysée-paleis van president Macron. Maar deze week viel het de chef van de politieke redactie van de Franse radiozender Europe1 pas op. De kleur blauw in de vlaggen, die klopt niet.

Naast rood en wit kleurt de vlag nu marineblauw in plaats van het wat lichtere blauw. "Macron heeft één van onze nationale symbolen aangeraakt zonder er iets over te zeggen", schrijft Europe1. "Nog niemand heeft het gezien, maar het is een erg belangrijk detail."

Opnieuw veranderd

Macron liet de verandering 13 juli 2020 doorvoeren, ingegeven door Arnaud Jolens, de directeur van het Élysée, die het al langer een goed idee vond. Macron koos voor een vlag die doet terugdenken aan de gloriejaren van Frankrijk, aldus het Élysée tegen Euronews.

Emmanuel Macron is niet de eerste Franse president die de kleuren van de nationale vlag laat aanpassen. Valéry Giscard d'Estaing deed het in 1976 ook al eens. Onder zijn leiding werd de originele, donkerder kleur blauw veranderd een in lichtere. Op die manier paste de Franse vlag beter bij die van de Europese Unie, was de redenering.

De Franse vlag zoals we die al jaren kennen. Met de kleur blauw die ook terugkomt in de Europese vlag.© ANP
De Franse vlag zoals we die al jaren kennen. Met de kleur blauw die ook terugkomt in de Europese vlag.

Die verandering draait Macron nu eigenhandig terug. Volgens Europe1 omdat het marineblauw van de huidige vlag esthetisch mooier wordt gevonden, maar er zou ook een politiek motief achter zitten, met de tricolorevlag als hét symbool van kracht en moed. De vlag dook voor het eerst op aan het eind van de 18de eeuw, tijdens de Franse revolutie.

De blauwe kleur in de nieuwe vlag heeft veel weg van die uit de tijd van de Franse Revolutie. Een kleur blauw die Delacroix schilderde op zijn wereldberoemde werk 'La Liberté guidant le peuple'.© AFP
De blauwe kleur in de nieuwe vlag heeft veel weg van die uit de tijd van de Franse Revolutie. Een kleur blauw die Delacroix schilderde op zijn wereldberoemde werk 'La Liberté guidant le peuple'.

In de jaren die volgden, is de driekleur op vele manieren vastgelegd. Zoals door kunstschilder Eugène Delacroix in zijn wereldberoemde werk 'La Liberté guidant le peuple', oftewel 'De vrijheid leidt het volk'. Het schilderij uit 1830 is, net als de vlag van toen, onderdeel van de Franse trots.

Oppepper voor bevolking

Het Élysée van Macron haastte zich te zeggen dat de nieuwe vlag geen manier is om afscheid te nemen van het 'Europese blauw'. Achter de verandering van de kleur zitten volgens de woordvoerders geen anti-Europese sentimenten, maar gaat het om een 'oppepper' voor de eigen Franse bevolking.

Lees meer over
Emmanuel MacronFrankrijk