'Een mooie stap'

Kabinet neemt maatregelen om werkdruk kinderopvang te verlichten

Door Roel Schreinemachers··Aangepast:
Kabinet neemt maatregelen om werkdruk kinderopvang te verlichten
RTL

Het kabinet komt in actie om de werkdruk in de kinderopvang te verlichten. Vanaf januari mogen kinderopvangcentra tijdelijk meer werknemers-in-opleiding inzetten als begeleider. Ook wordt het toezicht versoepeld. Deze maatregelen moeten de sector meer lucht geven.

Nu geldt nog dat maximaal een derde van de begeleiders op een groep beroepskrachten-in-opleiding mag zijn. Om de personeelstekorten op te lossen mag dit voor een periode van zes maanden de helft zijn, schrijft staatssecretaris Wiersma van Sociale Zaken aan de Tweede Kamer.

Verder zullen toezichthouders komende tijd coulant zijn bij de controle van de naleving van de kwaliteitseisen die gelden voor de kinderopvang. Als duidelijk is dat er sprake is van verzachtende omstandigheden of overmacht zal niet meteen worden ingegrepen.

'Bijna alle medewerkers kinderopvang ervaren hoge werkdruk'
Lees ook

'Bijna alle medewerkers kinderopvang ervaren hoge werkdruk'

Van alle medewerkers in de kinderopvang heeft maar liefst 92 procent last van een te hoge werkdruk, bleek onlangs uit onderzoek van vakbond FNV. Dat leidt tot stress en ziekte onder het personeel.

Vorige maand riepen 125 kinderopvangorganisaties het kabinet in een brandbrief op maatregelen te nemen om iets te doen aan het grote personeelstekort. Door gebrek aan gekwalificeerd personeel hebben sommige kinderopvangcentra lange wachtlijsten. Kinderen krijgen minder gerichte aandacht en worden er sneller fouten gemaakt.

Voorzichtig

De Brancheorganisatie Kinderopvang (BK) heeft zich afgelopen maanden ingespannen voor een oplossing voor de hoge werkdruk en is blij dat dit nu is gelukt. "Het is fijn dat er zo snel wordt gehandeld", zegt BK-voorzitter Emmeline Bijlsma. "Ook het ministerie zag dat dit een acuut probleem is."

Ook voorzitter Loes Ypma van Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang noemt de maatregelen die het kabinet nu neemt 'een mooie stap' die zeker verlichting zullen geven. Tegelijkertijd waarschuwt ze: "Je moet wel voorzichtig zijn met het aanpassen van regels, zeker voor de jongste kinderen."

Gemiste kans

Vakbond FNV mist plannen om ook op de lange termijn iets te doen aan het personeelstekort. "De werkdruk in de kinderopvang is al jaren hoog en dat wordt nu maar half aangepakt", zegt FNV-bestuurder Debbie van Leiden. "Een gemiste kans."

Gjalt Jellesma van belangenvereniging voor ouders BoinK betwijfelt of het genoeg is. Volgens Jellesma is het personeelstekort alleen op te lossen met onorthodoxe maatregelen. "Bijvoorbeeld door in overleg met ouders minder opvanguren aan te bieden. Negen uur per dag in plaats van de gebruikelijke elf uur."

Onnodige stress

Het ministerie gaat verder onderzoek doen of regels die bedoeld zijn om de kwaliteit te verhogen onbedoeld knellend werken. Ypma geeft een voorbeeld. Begeleiders moeten nu van tevoren vastleggen hoe laat ze met pauze gaan. Dat leidt tot onnodige stress omdat een vast pauzetijdstip vaak niet gelijk loopt met het ritme van de kinderen op de opvang.

Lees meer over
Ministerie van Sociale Zaken en WerkgelegenheidKinderopvang