Gevlucht naar Nederland

Russisch paar dat gevoelige informatie gaf over MH17 krijgt alsnog asielstatus

Door RTL Nieuws··Aangepast:
Russisch paar dat gevoelige informatie gaf over MH17 krijgt alsnog asielstatus
RTL

Een stel uit Rusland dat bij justitie met vertrouwelijke informatie kwam over het neerhalen van vlucht MH17 in 2014 in Oekraïne, heeft een asielstatus in Nederland gekregen. Dat meldt De Volkskrant.

Drie eerdere asielaanvragen werden afgewezen, en dat betekende dat ze teruggestuurd zouden worden naar Rusland. Nadat De Volkskrant over de zaak had geschreven, kreeg de advocaat van het stel een uitnodiging van de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid om een vierde asielaanvraag te doen. 

De vrouw had vlak na de ramp naar eigen zeggen bij toeval informatie gehoord over wie er in Oost-Oekraïne betrokken was bij het afvuren van de BUK-raket, waardoor vlucht MH17 werd geraakt. Door die informatie kregen zij en haar vriend problemen: ze werden mishandeld door de Russische veiligheidsdienst FSB.

MH17-verdachte Doebinski reageert op levenslange eis: 'Onze schuld stond al vast'
Lees ook

MH17-verdachte Doebinski reageert op levenslange eis: 'Onze schuld stond al vast'

Daarna vluchtten ze naar Nederland. Ze voerden gesprekken met het OM. De immigratie en naturalisatiedienst (IND) vond hun verhaal in eerste instantie niet geloofwaardig. 

Nederlandse inlichtingenbronnen lieten doorschemeren te vrezen voor het lot van de twee als ze teruggestuurd zouden worden naar Rusland. Onlangs ging de IND opnieuw in gesprek met het paar, en kregen ze alsnog een asielstatus.

Lees meer over
MH17-procesRusland