Enorme besmettingsgolf

Quarantaine onder druk door omikron: 'We leggen zo het hele land plat'

·Aangepast:
© Getty ImagesQuarantaine onder druk door omikron: 'We leggen zo het hele land plat'
RTL

Van de Verenigde Staten tot Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, over de hele wereld staan landen voor een nieuw coronaprobleem. Door de omikronvariant lopen de besmettingen zo hard op dat enorme aantallen mensen in quarantaine moeten. En dat brengt kritieke infrastructuur in gevaar. "We riskeren het hele land lam te leggen."

"Dit hebben we nog nooit meegemaakt", zei de Franse gezondheidsminister Olivier Véran onlangs tijdens een briefing. "Afgelopen 24 uur testten 208.000 mensen positief op corona. Dat komt neer op meer dan twee Fransen per seconde."

'Duizelingwekkend' noemde Olivier Véran het landelijke (én Europese) record. Maar met de kerstdagen nog maar net achter de rug dreigt het aantal besmettingen in Frankrijk nog veel verder toe te nemen. Dus staan er, net als vlak voor kerst, erg lange rijen bij de testcentra.

Nieuw probleem

De enorme aantallen tests helpen ongetwijfeld om de omikronvariant enigszins af te remmen. Maar zoals op onderstaande grafiek te zien is, stijgt het aantal besmettingen in landen om ons heen evengoed explosief.

Een opmars die door het ogenschijnlijk mildere verloop en de hoge vaccinatiegraad op dit moment nog niet voor rampscenario's in de ziekenhuizen zorgt. Dat is goed nieuws, omdat het voorkomen van onhoudbare druk op de zorg de hoogste prioriteit heeft. Maar er ontstaat nu wel een heel nieuw probleem.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Cruciale beroepen

Want alle positief getesten – en de mensen die bij ze in de buurt waren – moeten in quarantaine. In het geval van Frankrijk gaat het dus om honderdduizenden mensen. Voor Fransen die daardoor vanuit huis moeten werken, is dat hoogstens even vervelend.

Maar zulke enorme aantallen besmettingen raken ook sectoren die onmisbaar zijn om een land draaiende te houden. Denk aan cruciale beroepen zoals zorgmedewerkers, agenten en brandweerlieden. Maar ook de transportsector, scheepvaart en mensen die verantwoordelijk zijn voor verdeling van gas en elektriciteit. 

Geen symptomen

Om ervoor te zorgen dat die sectoren blijven draaien, roept het Italiaanse OMT de overheid op om in te grijpen. Zo zouden Italianen met een essentieel beroep, en die al een boosterprik ontvingen, niet in quarantaine hoeven na contact met een besmet iemand. Wel zouden ze een week lang een FFP2-masker moeten dragen. Allemaal onder voorwaarde dat ze geen symptomen hebben.

In heel Italië staan deze dagen lange rijen bij testlocaties. Zoals hier in de kustplaats Bari.© Getty Images
In heel Italië staan deze dagen lange rijen bij testlocaties. Zoals hier in de kustplaats Bari.

Voor Italianen zonder essentieel beroep die in contact zijn geweest met een besmet iemand, zou de quarantaine ook moeten veranderen. Het Italiaanse OMT stelt voor om de isolatie dan, als ze al een boosterprik ontvingen, te halveren van 10 dagen naar 5. Als ze positief testten, bedraagt de quarantaine 7 dagen en mag de persoon in kwestie na een negatieve test weer naar buiten.

Treinverkeer plat

De gevolgen van de huidige quarantaineregels zijn nu al zichtbaar. Zo ligt in de regio Ligurië tot en met 9 januari een groot deel van het lokale treinverkeer plat. "Treinen geannuleerd wegens gebrek aan personeel en 21.000 Liguriërs gedwongen naar huis, we kunnen het land niet blokkeren met quarantaines van positieve contacten", tweet Giovanni Toti, de president van de regio.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

"Covid is veranderd en het grootste deel van de bevolking is gevaccineerd, we moeten de maatregelen herzien om dit aan te pakken", roept de regiopresident op. Samen met de andere regio's roept hij de regering op de quarantaineregels aan te passen.

Wetenschappelijk bewijs

Het Amerikaanse RIVM kortte eerder deze week al de quarantaines in. Mensen zonder symptomen hoeven zich geen 10 maar 5 dagen te isoleren. En mensen met een boosterprik hoeven helemaal niet in quarantaine maar moeten wel 10 dagen lang een mondkapje dragen. "Die verandering is gemotiveerd door het wetenschappelijke bewijs dat de overdracht van het virus meestal vroeg in het ziekteverloop plaatsvindt", aldus het advies.

"De overdracht van het virus gebeurt meestal in de eerste twee dagen voorafgaand aan het begin van de symptomen en twee tot drie dagen daarna." De kans is groot dat de aanpassingen worden doorgevoerd. Want ook in de VS vrezen ze vanwege de recordaantallen besmettingen voor het vastlopen van het land.

Dezelfde oproep klinkt in het Verenigd Koninkrijk. Maar ondanks het verzoek van medische experts en onderzoekers houdt het kabinet van premier Boris Johnson vast aan de huidige quarantaineregels. "We hebben het onlangs van 10 dagen teruggebracht naar 7", aldus minister Chloe Smith bij het ontbijtprogramma van de BBC. "We zijn niet van plan dat verder aan te passen."

In ons land werden, vanwege de omikronvariant, de quarantaineregels vlak voor kerst strenger. Mensen die nauw contact hadden met een besmet persoon en gevaccineerd of genezen zijn van het coronavirus, moeten 10 dagen in quarantaine. Wel mag je bij een negatieve test op de vijfde dag na het nauwe contact de zelfisolatie beëindigen.

Lees meer over
CoronavirusOmikronVerenigde StatenGroot-BrittanniëItaliëDuitslandFrankrijk