Coronaproof

Passen en meten: bordesfoto kabinet-Rutte IV op andere plek vanwege corona

Door RTL Nieuws ··Aangepast:
Passen en meten: bordesfoto kabinet-Rutte IV op andere plek vanwege corona
RTL

De presentatie van het nieuwe kabinet - komende maandag - in coronatijd wordt nog een hele klus. Want hoe krijg je twintig bewindslieden en de koning coronaproof op het bordes?

Op maandag 10 januari worden de nieuwe bewindslieden door koning Willem-Alexander beëdigd en volgt de traditionele bordesfoto. Traditioneel is die beëdiging op Paleis Huis ten Bosch, maar door de coronamaatregelen is het woonpaleis van de koning niet geschikt om 1,5 meter afstand te houden tussen alle bewindslieden en de koning. Het Paleis Noordeinde zal dan ook maandag het toneel zijn van de beëdiging en de bordesfoto.

Overigens was de beëdiging van het vorige kabinet ook op Paleis Noordeinde. Dat had een andere reden: toen werd het Paleis Huis ten Bosch verbouwd.  

Knikje naar de koning

En meer dingen zullen anders gaan vanwege de pandemie. Bij het voorstellen van de nieuwe ministers en staatssecretarissen aan koning Willem-Alexander zullen geen handen worden geschud.

Er zullen kleine knikjes worden gegeven, melden ingewijden. Ook andere, veilige manieren van begroeting, zullen mogelijk zijn.

Dit is wat er opvalt aan kabinet-Rutte IV
Lees ook

Dit is wat er opvalt aan kabinet-Rutte IV

Passen en meten voor de bordes

Voor de coronaproof bordesfoto is geoefend met een proefopstelling en professionele fotograaf, melden ingewijden aan RTL Nieuws. Op de bordesfoto staan traditiegetrouw alleen de ministers, de premier en de koning.

Met proefpersonen is gecheckt of die foto op afstand gemaakt kan worden op de trappen van paleis Noordeinde. Dat is mogelijk. De paleistrappen zullen op een creatieve manier worden gebruikt om de foto coronaproof te maken, met meerdere rijen. Ook is er een slecht-weer-scenario: bij regen zal de foto in het paleis worden genomen.

Minister in quarantaine?

Stel dat een minister of staatssecretaris in quarantaine moet of corona heeft, is er geen nood aan de man. De koning zal die persoon op een later moment alsnog beëdigen.

Lees meer over
Koning Willem-AlexanderKabinet-Rutte IV