Rechtszaak seksueel misbruik

Prins Andrew doet afstand van titel koninklijke hoogheid vanwege misbruikzaak

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Getty ImagesPrins Andrew doet afstand van titel koninklijke hoogheid vanwege misbruikzaak
RTL

De Britse prins Andrew zal de aanspreektitel koninklijke hoogheid niet langer gebruiken. Dat is een gevolg van de rechtszaak in de Verenigde Staten vanwege seksueel misbruik van een minderjarige. Hij zal zich in die zaak verdedigen als een burger, omdat hij niet langer zijn militaire titels heeft.

Dat heeft het Britse koninklijk huis zojuist bekendgemaakt in een korte verklaring. Volgens Buckingham Palace zal de hertog van York ook de komende tijd geen openbare taken op zich nemen.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Misbruikzaak

De zoon van Queen Elizabeth lijkt hiermee de koninklijke familie te willen beschermen voor imagoschade. Tijdens de rechtszaak in New York, later dit jaar, zal Andrew zich verdedigen als burger.

Correspondent Anne Saenen noemt het een belangrijke stap, die zeer vervelend is voor Andrew. "Hij doet nu net als prins Harry afstand van zijn koninklijke titel. Harry deed het min of meer vrijwillig vanwege zijn verhuizing naar Amerika. Prins Andrew is hiertoe gedwongen vanwege een voor de familie zeer schadelijke rechtszaak. Maar voor prins Andrew is het afnemen van zijn militaire titels nog pijnlijker. Hij werd nadat hij gediend had in het leger tijdens de Falkland-oorlog met Argentinië, in Groot-Brittanie als militaire held onthaald."

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Prins Andrew en Jeffrey Epstein, hoe zat het ook alweer?

De twee kenden elkaar via Ghislaine Maxwell, tegen wie nu een rechtszaak loopt in New York. Maxwell, een oude studievriendin van de Britse prins, wordt beschuldigd van het ronselen van minderjarige meisjes voor haar ex-vriend Epstein en zijn vrienden. Een van deze meisjes, de nu 38-jarige Virginia Roberts Giuffre, beschuldigde prins Andrew voor het eerst in 2015 van seksueel misbruik. Dat gebeurde volgens Giuffre toen ze 17 jaar was in het huis van Maxwell in Londen, het huis van Epstein in New York en op diens privé-eiland in de Amerikaanse Maagdeneilanden.

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS

Lees meer over
Prins AndrewJeffrey EpsteinSeksueel misbruikLink in bio