'Kijk niet weg'

TVOH-schandaal leidt tot stortvloed aan meldingen bij Centrum Seksueel Geweld

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPTVOH-schandaal leidt tot stortvloed aan meldingen bij Centrum Seksueel Geweld
RTL

De uitzending van het programma BOOS waarin vrouwen hun verhaal doen over de vermeende misstanden bij The voice of Holland heeft heel wat teweeggebracht. Zo ontving het Centrum Seksueel Geweld (CSG) veel meer telefoontjes en chats dan in dezelfde periode vorig jaar.

De toename is enorm, het gaat om 508 procent meer telefoongesprekken en 28 keer meer chats.

Lijdensdruk groter geworden

Volgens CSG-hoofd Iva Bicanic werkte de uitzending 'enorm triggerend'. "Het maakte bij veel slachtoffers van seksueel geweld iets los", zegt Bicanic. "Er was ook geen ontkomen aan; heel Nederland had het over seksueel geweld, waar je ook keek of luisterde. Bij veel slachtoffers zorgde dit ervoor dat weggestopte herinneringen boven kwamen en daarmee de lijdensdruk groter werd."

Bicanic zegt dat het enorme aantal telefoontjes en chats bevestigt 'hoe groot het probleem rondom seksueel geweld in Nederland is'. "Jaarlijks worden honderdduizend kinderen, jongeren en volwassenen slachtoffer. Laten we daar niet van wegkijken."

Telefoon roodgloeiend bij hulpinstanties na uitzending BOOS over seksueel wangedrag
Lees ook

Telefoon roodgloeiend bij hulpinstanties na uitzending BOOS over seksueel wangedrag

Drie oorzaken

Bicanic ziet drie oorzaken voor de vele reacties en vragen die het CSG binnenkreeg. De eerste is dat mensen die al jaren kampen met problemen omdat zij met seksueel grensoverschrijdend gedrag te maken kregen, door de BOOS-uitzending hun angsten opnieuw beleefden. Zij raakten zozeer ontregeld dat zij het CSG belden.

Ook werden slachtoffers over de drempel geholpen door verhalen in de media om hulp te zoeken. En een derde reden is volgens Bicanic 'het besef dat ze iets soortgelijks hebben meegemaakt'. "In de psychologie heet dat herevaluatie. Een eerdere ervaring krijgt een nieuwe - emotioneel beladen - betekenis en met die realisatie kunnen nieuwe klachten gepaard gaan."

Victim blaming

Volgens het CSG gingen erg veel telefoontjes over victim blaming, beschuldigende of negatieve reacties die slachtoffers krijgen terwijl ze net de moed hebben gevonden hun verhaal te doen.

Daardoor vrezen ze dat ze niet worden geloofd, en geven ze zichzelf de schuld van wat er is gebeurd, zegt Bicanic. "Daarin hebben we als omstanders nog een hoop te leren."

Bekijk ook - John de Mol beschuldigd van victim blaming: dit is wat hij precies zei

Talpabaas John de Mol reageerde in het programma BOOS van BNNVARA op de beschuldigingen van seksueel overschrijdend gedrag bij The Voice of Holland. Hij kreeg veel kritiek op zijn uitspraken, omdat hij zich schuldig zou hebben gemaakt aan victim blaming.

'Er komt iets in beweging'

Ook BOOS-presentator Tim Hofman zegt nu al de eerste resultaten van zijn veelbesproken uitzending te zien. "Er lijkt iets in beweging te komen", schrijft hij op Instagram. Het is de eerste keer dat Hofman in het openbaar reageert.

"We zien bedrijven, universiteiten, verenigingen en andere instituten hun beleid aanpassen om een veiligere omgeving te creëren. Een kabinet (incl. minister president) zich uitspreken. Mannen met elkaar praten, vrouwen met elkaar delen. Het nieuws dat de hele wereld rond ging, en meer."

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Lees meer over
Tim HofmanJohn de MolCentrum Seksueel GeweldSeksueel grensoverschrijdend gedragSeksueel misbruikSeksuele intimidatieThe Voice Of Holland