Bijna alles open

De versoepelingen op een rij: horeca, cultuur en sport krijgen weer meer ruimte

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPDe versoepelingen op een rij: horeca, cultuur en sport krijgen weer meer ruimte
RTL

Horeca, bioscopen, dierentuinen en musea: de meeste locaties in ons land gaan vanaf vandaag weer open, zij het onder voorwaarden. Dat maakten premier Mark Rutte en minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers gisteravond bekend tijdens hun persconferentie. Dit zijn de nieuwe versoepelingen op een rij.

De versoepelingen gaan vanaf vandaag in. Ze komen op een moment dat de besmettingen hoog zijn en veel mensen in quarantaine zitten. Naar verwachting zal het aantal besmettingen door de versoepelingen alleen maar verder stijgen. Toch durft het kabinet het aan. "Nog langer leven met maatregelen is schadelijk", zegt minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid:

Horeca en cultuur: open tot 22.00

Naast winkels, het onderwijs, contactberoepen en sportclubs mogen vanaf vandaag ook horeca, bioscopen, theaters, musea, concertzalen, dierentuinen en pretparken hun deuren weer openen. 

Voor al deze locaties geldt een algemene openingstijd van 05.00 tot 22.00 uur. Ook geldt een maximum van één bezoeker per vijf vierkante meter tot maximaal 1250 personen per ruimte. Op locaties met vaste zitplekken geldt een maximum aantal bezoekers van 100 procent van de maximale capaciteit op 1,5 meter. Dat komt neer op ongeveer een derde van de reguliere capaciteit.

Sporten: publiek weer welkom

De sportclubs waren al open, maar vanaf vandaag zijn ook sportwedstrijden buiten eigen clubverband weer toegestaan. Daar is ook publiek weer toegestaan. Ook clubs uit het betaalde voetbal mogen hun stadions voor een derde vullen met toeschouwers. Voor sportevenementen geldt een maximum aantal van 1250 mensen per ruimte.

Evenementen: alleen buiten

Grote evenementen met meer dan 1250 bezoekers, met vaste zitplaats, zijn alleen buiten toegestaan. Evenementen zonder vaste zitplaats, zoals festivals, zijn nog niet toegestaan.

Quarantaine-advies: minder snel

Ook het advies over quarantaine verandert. Ben je in contact geweest met een besmet persoon en en heb je géén klachten, dan geldt het volgende:

  • Wie langer dan een week geleden een boosterprik heeft gehad, of korter dan acht weken geleden positief is getest, hoeft niet in quarantaine.
  • Ook mensen die met hun werkgever hebben afgestemd dat zij een werknemer in een essentieel bedrijfsproces zijn, hoeven niet meer in quarantaine.
  • Ook als je een kind/leerling/student bent die op de kinderopvang, het primair onderwijs, voortgezet onderwijs, mbo of hoger onderwijs zit, hoef je niet in quarantaine na contact met een besmet persoon.

Voor iedereen die wél klachten heeft, blijft het advies om direct een zelftest te doen en bij een positieve uitslag zo snel mogelijk een test bij de GGD te plannen.

Kuipers: 'Nog langer met maatregelen leven is schadelijk'
Lees ook

Kuipers: 'Nog langer met maatregelen leven is schadelijk'

Mondkapjes: bij drukte ook buiten

Het advies om 1,5 meter afstand te houden blijft. Op de plekken waar geen afstand gehouden kan worden, wordt geadviseerd een mondkapje te dragen. Dat geldt ook voor drukke plekken buiten zoals winkelstraten.

Een mondkapjesplicht (vanaf 13 jaar) geldt in en rond het openbaar vervoer en in publieke binnenruimtes zoals winkels, musea, bioscopen en de horeca. Voor bioscopen, theaters en horeca geldt dat als je zit, het mondkapje af kan.

Coronatoegangsbewijs: blijft verplicht

Het coronatoegangsbewijs is verplicht voor iedereen vanaf 13 jaar in onder meer de horeca, theaters en concertzalen, musea, binnensportlocaties, bioscopen, dierentuinen, pretparken, sauna's en casino’s.

De aangekondigde versoepelingen gelden voor zes weken. Op dinsdag 8 maart kijkt het kabinet opnieuw naar de maatregelen.

Lees meer over
Mark RutteErnst KuipersRIVMGGDOutbreak Management TeamCoronacrisis in NederlandCoronamaatregelenCoronabesmettingenQuarantaineHorecaFestivals en evenementenOnderwijsLink in bio