Zorgelijke situatie

Oproep minister Hoekstra aan Nederlanders: vertrek uit Oekraïne

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPOproep minister Hoekstra aan Nederlanders: vertrek uit Oekraïne
RTL

Nederlanders die in Oekraïne verblijven worden aangeraden om zo snel mogelijk te vertrekken. Die oproep doet minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken vandaag.

"De veiligheidssituatie was al zorgelijk, en is de afgelopen dagen steeds verder verslechterd. In overleg met de verschillende bondgenoten neem ik nu deze stap en roep alle Nederlanders op Oekraïne te verlaten", staat in een persbericht. "Tegelijk worden alle reizen naar Oekraïne nu 'sterk afgeraden'."

Ook het meeste ambassadepersoneel zal Oekraïne verlaten. Er blijft een minimale bezetting aanwezig. Vanuit het trefpunt in Lviv kan de ambassade noodhulp bieden, zoals noodvisa en laissez-passers. Voor heel Oekraïne geldt nu een rood reisadvies. "We blijven de situatie op de voet volgen", schijft Hoekstra op Twitter.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

KLM: Onbekend of vlucht gaat

Luchtvaartmaatschappij KLM zegt dat het nog onduidelijk of een vlucht van Amsterdam naar Kiev vanavond gaat. Die vlucht zou daarna ook weer naar Amsterdam vertrekken, omdat personeel niet overnacht in Oekraïne. Over vluchten na vandaag kan KLM nog niets zeggen.

Nederlander in Oekraïne 'niet van plan te vertrekken'

De veiligheidssituatie in Oekraïne is voor Nederlander Bob Wouda, die met zijn Oekraïense vrouw en twee kinderen in Kiev woont, geen reden om te vertrekken. "Het leven gaat hier gewoon door", zegt hij tegen RTL Nieuws. "Er is geen onrust. Er wordt niet gehamsterd, ik merk niets van die duizenden militairen aan de grens."

Volgens hem denken meer Nederlanders in Oekraïne daar zo over. "Alle Nederlanders die ik hier ken zeggen: we hebben hier onze levens, we zien wel wat er gaat gebeuren.", zegt Wouda (72).

Wouda is bovendien voorbereid: "Als we geen water meer kunnen tappen, hebben we grote flessen drinkwater in de kelder. We zijn al sinds 2014 gewend aan deze situaties."

Duitsland, België en Litouwen komen vandaag ook met het advies aan burgers om te vertrekken. Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft burgers opgeroepen om zo snel mogelijk Oekraïne te verlaten. Belgen van wie de aanwezigheid niet absoluut noodzakelijk is, worden nu aangeraden het land te verlaten.

Vertrekken uit Oekraïne of toch blijven? 'Ik ben wel nerveus'
Lees ook

Vertrekken uit Oekraïne of toch blijven? 'Ik ben wel nerveus'

Verschillende landen vroegen eerder al aan hun burgers om Oekraïne te verlaten. Het gaat dan om de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, Australië, Nieuw-Zeeland. Noorwegen, Denemarken, Estland en Letland.

Oproep tot kalmte

De VS haalt ook al het 'niet-essentiële' personeel terug van de ambassade in Oekraïne. Vanaf morgen wordt de consulaire dienstverlening in de Oekraïense hoofdstad gestaakt. In Lviv, in het westen van Oekraïne, houdt de ambassade een klein kernteam voor noodgevallen. 

Oekraïne heeft opgeroepen tot kalmte nu de zorgen groeien over een mogelijke Russische inval. Het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken zei in een verklaring dat het van 'cruciaal belang' is dat geen paniek wordt gezaaid.

Lees meer over
Ministerie van Buitenlandse ZakenOorlog in OekraïneOekraïneNederland