Adviezen van Gezondheidsraad

Twee jaar coronapandemie, maar nog veel onbekend over long covid

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© GettyTwee jaar coronapandemie, maar nog veel onbekend over long covid
RTL

Long covid en mentale klachten als gevolg van de coronapandemie vereisen meer aandacht. Dat zegt de Gezondheidsraad vandaag in twee nieuw adviezen. Volgens de raad is er reden tot zorg over een aantal specifieke bevolkingsgroepen.

De Gezondheidsraad stuurt de twee adviezen vandaag naar minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. In het advies over long covid staat dat er meer aanvullend wetenschappelijk onderzoek nodig is. Ook moet er meer aandacht komen voor long covid onder de hele bevolking, 'zodat mensen dit in hun overweging over vaccinatie kunnen meenemen'.

Om hoeveel mensen het precies gaat, is nog niet bekend, omdat er nog maar weinig wetenschappelijk onderzoek over long covid is. De gezondheidsraad heeft dan ook alleen wetenschappelijke literatuur van de beginfase van de pandemie in kaart kunnen brengen.

Long covid-patiënten worstelen bij de fysio: 'Wat is de juiste behandeling?'
Lees ook

Long covid-patiënten worstelen bij de fysio: 'Wat is de juiste behandeling?'

Kortademigheid en hartkloppingen

In het advies worden klachten als vermoeidheid, kortademigheid, vergeetachtigheid en moeite met concentratie beschreven. Ook reukverlies, hartkloppingen, spierpijn en angst- en stemmingsklachten horen bij long covid. De klachten kunnen maanden aanhouden en nemen soms ook na verloop van tijd af.

De mensen die last houden van langdurige klachten zijn zowel mannen en vrouwen en in verschillende leeftijdsgroepen. Ook mensen die vóór hun coronabesmetting volledig gezond waren, kunnen long covid krijgen.

Voordat Bennie (51) corona kreeg was hij een hardwerkende en sportieve man. Nu is hij blij dat hij weer meer dan 30 meter kan lopen en een balletje op de golfbaan kan slaan.

De Gezondheidsraad heeft zich ook verdiept in mentale klachten als gevolg van de coronapandemie. Daarvoor is gekeken naar wetenschappelijke literatuur het het eerste jaar van de pandemie. Daaruit komt naar voren dat de pandemie gepaard ging met een toename van mentale klachten.

Zorg om jongeren en ouderen

Volgens de raad is er reden tot zorg over een aantal specifieke groepen. Vooral jongvolwassenen kampen met eenzaamheid, angst en depressieve gevoelens. Bij ouderen was er een significante toename van emotionele eenzaamheid te zien.

Bepaalde beroepsgroepen (zoals zorgpersoneel) hebben in toenemende mate last van burn-outklachten en stress. Bij een deel van de bevolking zullen de klachten vanzelf weer over gaan, maar bij een beperkt deel bestaat de kans dat die lang aanhouden. Bij wie is nog niet bekend.

De raad adviseert de minister om de ontwikkelingen goed te blijven volgen en in de gaten te houden of genomen initiatieven voldoende zijn. Ook wil de raad toegankelijke ondersteuning van kwetsbare groepen en continuïteit in de hulp die zij krijgen.

Lees meer over
Ernst KuipersGezondheidsraadCoronacrisis in NederlandPost-covidCovid-19