Persconferentie zonder Rutte

Minder mondkapjes en massaal testen, deze versoepelingen kun je verwachten

Door RTL Nieuws ··Aangepast:
© PexelsMinder mondkapjes en massaal testen, deze versoepelingen kun je verwachten
RTL

Vanavond geeft minister Ernst Kuipers een coronapersconferentie. Het kabinet wil een aantal versoepelingen doorvoeren: de horeca en culturele sector mogen langer open en de mondkapjes kunnen op steeds meer plekken af. Onze politieke redactie beantwoordt de belangrijkste vragen.

1. Welke versoepelingen kunnen we verwachten?

De sluitingstijden voor onder meer de horeca en de culturele sector worden verruimd. Nu is dat nog 22:00 uur, dat wordt 01.00 uur 's nachts. In de horeca, stadions en theaters wordt de anderhalve meter afstand geschrapt, kunnen mondkapjes af, maar bezoekers moeten wel nog altijd het coronatoegangsbewijs laten zien. Daarnaast vervalt het advies om thuis te werken.

Ook evenementen kunnen doorgaan tot vijfhonderd mensen als zij een coronatoegangsbewijs kunnen laten zien. Bij grotere evenementen blijft een mondkapjesplicht, vaste zitplaatsen én een coronapas. Voor die evenementen worden pas op 25 februari de regels versoepeld.

Ook is de verwachting dat het kabinet het advies van het OMT overneemt voor een kortere isolatieduur. Een besmet persoon moet straks nog maar vijf dagen in isolatie in plaats van zeven. De persoon moet dan wel minimaal 24 uur klachtenvrij zijn. 

2. Welke versoepelingen gaan per 25 februari in?

Op 25 februari wil het kabinet de anderhalvemeterregel laten vervallen. Ook mondkapjes zijn dan niet meer nodig, zo is de verwachting. Ook is het in de horeca en de culturele sector dan niet meer nodig om naar het coronatoegangsbewijs te vragen. Alleen voor festivals, evenementen en locaties met meer dan vijfhonderd bezoekers gaat de '1G-regel' gelden. Iedereen, gevaccineerd of ongevaccineerd, moet worden getest. Eind februari zou dan ook de sluitingstijd van 01.00 uur van tafel gaan.

3. Zijn alle coronamaatregelen dan geschrapt?

Nee, want voor grote evenementen geldt nog dat iedereen moet testen. Verantwoordelijk minister Kuipers van Volksgezondheid verwacht dat later dit jaar het moment komt dat helemaal geen coronaregels meer nodig zijn. "Daar zou ik sterk rekening mee houden", zei Kuipers maandag na het kabinetsoverleg. Voor het zover komt, zal volgens hem wel het aantal besmettingen sterk omlaag moeten.

 

4. Is dit de laatste coronapersconferentie?

Dat is nog niet duidelijk. Het wordt vanavond de eerste persconferentie van de zorgminister zonder premier Mark Rutte. Rutte heeft een debat in de Eerste Kamer en de premier wilde sowieso een stapje terug doen nu de ernst van de coronacrisis is afgenomen. Begin maart staat nog een persconferentie in potlood gepland, maar het is nog niet duidelijk of die persconferentie doorgaat. Over een paar weken zijn bijna alle coronamaatregelen geschrapt.

Isolatie na coronabesmetting van zeven naar vijf dagen, adviseert OMT
Lees ook

Isolatie na coronabesmetting van zeven naar vijf dagen, adviseert OMT

Lees meer over
Ernst KuipersCoronamaatregelen