Torenhoge gasprijzen

Energiecontract loopt af, wat nu? Dit kun je doen

Door RTL Z··Aangepast:
© ANP FotoEnergiecontract loopt af, wat nu? Dit kun je doen
RTL

Je hebt het waarschijnlijk al gezien, in het nieuws of op je energierekening: gas en elektriciteit worden duurder en duurder. Met de oorlog in Oekraïne lijkt een einde aan de hoge gasprijzen nog lang niet in zicht. Welke opties heb je momenteel als je energiecontract afloopt en je voordeliger uit wil zijn?

Vanwege de onzekere situatie op de energiemarkt bieden de meeste energieleveranciers momenteel geen contracten aan met een vaste looptijd. Wie wil overstappen, komt daardoor automatisch op een variabel stroom- en gastarief uit.

Ook verslaggever Gert-Jan Verstegen had de grootst mogelijke moeite met het vinden van een betaalbaar energiecontract:

Wat moet je doen als je contract uitgerekend nu afloopt? We zochten het uit.

Er valt weinig te vergelijken

"Gezien de huidige situatie in Oekraïne liggen onze vaste prijzen vele malen hoger dan onze variabele tarieven", zegt Vattenfall. "Een variabel contract is op dit moment onze beste optie."

Ook andere grote energieleveranciers als Eneco en Essent bieden om deze reden momenteel geen contracten aan met een looptijd van een jaar of langer. Mede daarom valt er op websites als Overstappen.nl, Independer en andere vergelijkingssites weinig te vergelijken. Energieleveranciers geven hier geen contracten voor vrij. Sommige sites bieden wel de mogelijkheid om de variabele tarieven te vergelijken. Die variabele tarieven worden aangeboden in de vorm van een modelcontract.

Modelcontract, hoe zit dat?

Iedere energieleverancier is verplicht om een modelcontract aan te bieden: stroom en gas tegen een variabel tarief en met een onbepaalde looptijd. De tarieven worden bij de meeste maatschappijen - in principe - twee keer per jaar aangepast. De prijzen van dit modelcontract moeten op de website van de aanbieder staan.

In uitzonderlijke situaties (en daar is met de oorlog in Oekraïne sprake van) kan het tarief vaker worden gewijzigd. Zo staat in de kleine lettertjes van bijvoorbeeld Budget Energie dat de variabele tarieven maandelijks kunnen wijzigen. Na een eerste volledige kalendermaand krijg je een nieuw tarief, op basis van de actuele inkoopprijzen.

"De modelcontracten staan bij de meeste aanbieders wel weer op de site", zegt Joyce Donat, woordvoerder van de Consumentenbond. "Dat was een tijdje geleden niet zo, maar dat hebben we aangekaart bij de Autoriteit Consument en Markt en ze staan er nu wel op. Wij hebben nog geprobeerd om de modelcontracten in onze energievergelijker te stoppen, maar de tarieven veranderen zo snel en vaak, dat is geen doen."

Enorm wisselende prijzen

Wie bijvoorbeeld op woensdag 9 maart een modelcontract wilde afsluiten bij Vattenfall, kreeg een maandbedrag voorgeschoteld van 548,22 euro per maand (op basis van een verbruik van 1450 kubieke meter gas en 3000 kWh elektriciteit). Op donderdag 10 maart is de prijsopgaaf voor dit verbruik 439,24 euro. 

Ook het prijsverschil tussen de energieaanbieders loopt in de honderden euro's. Het goedkoopste contract op donderdag 10 maart kon worden afgesloten bij Vandebron, voor 427 euro per maand. De duurste optie op deze datum komt van HEM; bij die aanbieder betaal je maar liefst 707 euro per maand voor gas en licht, blijkt uit gegevens van vergelijkingssite Gaslicht.com.

CPB: leven dit jaar nog eens 5,2 procent duurder door hoge energieprijs
Lees ook

CPB: leven dit jaar nog eens 5,2 procent duurder door hoge energieprijs

Maar, zegt Sanne de Jong van vergelijkingssite Gaslicht.com, eigenlijk kun je momenteel beter niet overstappen. "Zo'n modelcontract is heel duur. De kans dat je tarief lager uitvalt als je bij je huidige aanbieder blijft, is heel aannemelijk. Over het algemeen krijgt de vaste klant een iets lager tarief dan de klant die instapt. We zien dat die tarieven verschillen."

Probeer te besparen

Dat beaamt Joyce Donat. "Energie is nu erg duur en doorgaans kun je het beste blijven zitten waar je zit. Er is ook weinig aanbod om naar over te stappen. Als je toch ergens een vast contract ziet, krab je dan even achter je oren. Als niemand het aanbiedt en één leverancier wel, moet je je afvragen of dat verstandig is om af te sluiten."

Wie toch de modelcontracten van de aanbieders wil vergelijken, om te kijken of het een tikkie goedkoper kan, doet er volgens Donat goed aan om de vastrechtkosten en leveringskosten te controleren. "Daar zouden misschien ook nog prijsverschillen in kunnen zitten. Maar de beste tip is nog om energie proberen te besparen."

Ook bij Gaslicht.com melden zich veel mensen die daar tips voor willen. "Hoe kan ik verduurzamende maatregelen nemen? Zonnepanelen bijvoorbeeld. Maar ook: met een dekentje op de bank en de thermostaat wat lager zetten."

Kaf van het koren

Angst dat energieleveranciers omvallen heerst er volgens Donat ook nog steeds. "De meeste leveranciers hebben hun gasvoorraad nu wel op orde. Eventuele problemen hiermee gaan zich pas in het najaar voordoen. Er zijn al een aantal energieleveranciers omgevallen, veel kaf is al van het koren gescheiden."

Lees meer over
EnecoEssentVattenfallConsumentenbondEnergieEnergiecrisisEnergierekeningEnergiemarkt