Gas minderen

Korter douchen scheelt tientjes per jaar (en nog 4 bespaartips)

Door Suzanne Blotenburg··Aangepast:
© ANPKorter douchen scheelt tientjes per jaar (en nog 4 bespaartips)
RTL

Gas, benzine, boodschappen. Onze dagelijkse dingen werden de afgelopen maanden flink duurder door alle onrust in de wereld. Het kabinet besloot al een steentje bij te dragen aan de fors hoge energierekening. Maar zelf kun je ook nog genoeg doen. Vijf bespaartips.

Ze staan met stip bovenaan in het zogenoemde beschermplan van de overheid bij een (dreigende) gascrisis: de 'vrijwillige acties in de maatschappij'.

Kortom: we kunnen zelf ook in actie komen voor een lagere energierekening. Van het koken van eenpansgerechten tot de verwarming lager zetten, met de huidige recordprijzen wil je dat misschien overwegen.

Europese gasprijs naar nieuw record door oorlog Oekraïne: stijging 70 procent
Lees ook

Europese gasprijs naar nieuw record door oorlog Oekraïne: stijging 70 procent

1. Korter douchen

Om maar te beginnen met die verwarming. "Het grootste deel van je gasverbruik gaat naar verwarming", zegt Suzanne Hoogers, adviseur bij Milieu Centraal. Het gaat om zo’n 74 procent van het gasverbruik van een huishouden. Verder gaat  zo'n 23 procent van het gasverbruik naar warm water, waarvan het grootste gedeelte wordt gebruikt voor de douche, want het opwarmen van dat water kost veel energie.

Nederlanders douchen volgens de organisatie gemiddeld vijf keer per week en 9 minuten per douchebeurt. Vooral in het begin van een douchebeurt wordt veel energie verbruikt. "Wil je besparen, probeer dan vooral om die 9 minuten te verkorten tot 5 minuten douchen in totaal."

"De besparing per minuut komt dan neer op ongeveer 10 euro per persoon per jaar", zegt Hoogers. Dat betekent dat als je elke keer dat je een douche neemt, vier minuten korter doucht, dat op jaarbasis per persoon 40 euro scheelt. 

Hierbij gaat Milieu Centraal uit van de energieprijzen die het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in 2030 verwacht. Dat is 1 euro voor een kuub gas en 22 cent voor een kilowattuur stroom. Volgens prijsvergelijker Pricewise ligt de gasprijs inmiddels gemiddeld op 1,78 euro voor een kubieke meter.

Op dit moment bespaar je daarom feitelijk meer. "Wij kijken naar de langere termijn", zegt Hoogers daarover. "De prijzen schommelen en het lijkt niet reëel dat ze zo hoog blijven."

2. Thermostaat lager

Nog een gouden tip: zet je thermostaat een graadje lager. Dat scheelt je jaarlijks al gauw 6 procent op je 'stookkosten', oftewel het gas dat je verbruikt om je huis te verwarmen. "Dat komt in onze rekenmethode neer op zo’n 120 euro per jaar", zegt Hoogers.

Je kunt ook energie besparen door de thermostaat van je cv-ketel lager te zetten. 60 graden is hoog genoeg bij water voor je verwarming, zegt het Internationaal Energieagentschap (IEA). Lager kun je beter niet gaan, omwille van het risico op de legionellabacterie. Volgens Milieu Centraal gaat deze maatregel in euro’s geen grote slagen opleveren, maar alle beetjes helpen. "Zeker voor het milieu."

3. Isoleren kan veel schelen

Een grote slag kun je wel slaan met isoleren. "Mijn tip? Wacht niet tot volgende winter, maar begin nu." De verwachting is namelijk dat de energieprijzen nog wel even hoog blijven, en bij veel huizen in Nederland valt volgens haar nog veel te winnen.

Een goed geïsoleerde hoekwoning verbruikt jaarlijks gemiddeld 700 kubieke meter gas voor verwarming, zegt Milieu Centraal. Een vergelijkbare, maar slecht geïsoleerde woning, heeft ongeveer 3.100 kubieke meter gas per jaar nodig. Dat scheelt dus al snel een hoop. 

Kosten voor isoleren zijn er echter ook, zo kost het isoleren van spouwmuren al snel een paar duizend euro. Voor veel isolatieklussen en andere vergroeningsmaatregelen kun je echter ook subsidie krijgen, dus kijk daar eens naar.

4. Warmtepompen en zonnepanelen

Voor wie een stap verder wil (en financieel kan) gaan, behoren groenere opties zoals warmtepompen, zonnepanelen en hybride cv-ketels tot de mogelijkheden om op je energiekosten te besparen. Ook hier bestaan vaak subsidies voor, weet Milieu Centraal. "Een hybride warmtepomp is een mogelijkheid die nu al geschikt is voor veel woningen", zegt Hoogers. 

Zo'n hybride warmtepomp verwarmt het huis in principe op elektriciteit. Maar als het te koud wordt, kan gas in nood worden bij geschakeld. Verschillende gemeenten experimenteren er al mee, maar ook al particulier kan dat, zegt Hoogers. Zo’n pomp kost al snel vijfduizend euro en je cv moet er ook geschikt voor zijn. "Je kunt tot de helft van de aanschafwaarde terugkrijgen."

Soms kun je ook geld besparen door te wisselen van energieleverancier. Toch kun je op dit moment beter blijven zitten waar je zit als je contract afloopt, zeggen kenners van onder meer de Consumentenbond. Het aanbod aan goede contracten is namelijk schaars en duur. "Als je ergens een vast contract ziet, krab je dan even achter je oren."

5. Uit gewoonte

Uiteindelijk is energiebesparen ook een gewoonte, iets dat in ons gedrag moet slijten, zegt Hoogers. Deuren dicht doen, alleen ruimtes verwarmen waar je bent of gewoon simpel een dikkere trui aan trekken. Tel je alles bij elkaar op, van thermostaat tot trui dan scheelt dat al snel in de portemonee. Hoogers: "Als je nu nog nergens op let, kun je in een gemiddelde eengezinswoning zo'n 900 euro per jaar besparen."

Van ledlampen tot zuinige douchekop. Huishoudcoach Zamarra Kok gaf eerder al tips over hoe je met kleine ingrepen in huis al een hoop kunt besparen.

Bonustip: let op de kleintjes

En als we dan toch bezig zijn met bespaartips in deze dure tijden, dan is het ook slim om op de boodschappen te letten. Koop eten dat in het seizoen is, want voor het telen van tomaten, komkommers en paprika's in kassen is veel energie nodig. "En sla groot in", zei bespaarblogger Minke van Kuijen, alias Gierige Gerda, eerder tegen RTL Nieuws. "Daarmee kun je honderden euro's besparen.

Kabinet springt bij

Alles is duurder geworden: de energieprijzen, tanken, kleding en je boodschappen. Of dat nog niet genoeg is, zorgt ook de oorlog in Oekraïne voor een nog hogere inflatie. Het gevolg: een historisch slecht koopkrachtcijfer.

De doorsnee Nederlander gaat er dit jaar in Nederland 2,7 procent op achteruit, berekende het Centraal Planbureau (CPB) deze week. En bij mensen met een lager inkomen komt de klap bovendien dubbel zo hard aan.

Het kabinet presenteerde vandaag een pakket maatregelen om die financiële klap op te vangen. Daarin gaan zowel de btw als accijns op energie omlaag, wat moet schelen in de portemonnee. Het huidige btw-tarief op gas en elektriciteit van 21 procent gaat tijdelijk naar 9 procent. Ook tanken wordt ook goedkoper: de accijnsverlaging drukt de benzineprijs per liter met 17,3 cent en diesel met 11,1 cent.

Lees meer over
GasOorlog in OekraïneEnergieDuurzaamheidWonen