Ook havenboycot

Kamer wil nog zwaardere sancties tegen Rusland: olieboycot in Europa

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPKamer wil nog zwaardere sancties tegen Rusland: olieboycot in Europa
RTL

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil nóg strengere sancties tegen Rusland, vanwege de oorlog in Oekraïne. Zo moet Europa stoppen met het kopen van Russische olie. Daarnaast zouden Russische schepen moeten worden geweerd uit Europese havens.

Vanmiddag debatteert de Tweede Kamer met premier Rutte, want de premier is donderdag en vrijdag in Brussel voor een extra NAVO-top en een EU-top. Onder andere VVD, D66, PvdA, GroenLinks en ChristenUnie pleiten voor een aanscherping van de sancties. "We moeten de druk op Poetin blijven verhogen", zegt D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma.

Rutte op bezoek bij Erdogan: dit is wat hij wil (en andersom)
Lees ook

Rutte op bezoek bij Erdogan: dit is wat hij wil (en andersom)

Sanctiepakketten

Sinds het begin van de oorlog heeft het Westen met verschillende sanctiepakketten Rusland gestraft voor de oorlog in Oekraïne. Er gelden in verschillende sectoren exportverboden, een luchtvaartboycot en er gelden strenge sancties tegen Russische banken en financiële instellingen.

Ook gelden veel persoonsgerichte sancties: zo mogen Russische machthebbers en de Russische elite niet langer naar Europa reizen en zijn hun tegoeden bevroren. Het land zit inmiddels in een diepe economische crisis, maar er is meer nodig, vindt de Tweede Kamer.

Olieboycot

"De beelden van Poetins oorlog zijn hartverscheurend. Ouders die hun kinderen verliezen, ziekenhuizen die worden gebombardeerd", zegt PvdA-Kamerlid Kati Piri. "Met een olieboycot stoppen we het financieren van Poetins oorlogsmachine." Volgens Piri koopt Europa elke dag voor 250 miljoen euro aan olie in Rusland.

"Wij steunen een olieboycot, maar dit moet wel op EU-niveau worden afgesproken", zegt VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans. "Nederland alleen heeft weinig zin. Als in EU nu een boycot onhaalbaar is, zou het goed zijn om ten minste een ambitieus afbouwplan af te spreken, bijvoorbeeld geen olie-import meer binnen een jaar."

In deze video zie je waarom Poetin niet bang wordt van sancties:

Het ene na het andere land komt met sancties tegen Rusland. Een pijnlijke exercitie voor Poetin? De Russische president haalt voorlopig zijn schouders op.

In de Europese Unie zijn landen als Duitsland, Bulgarije en Hongarije tegen een boycot. Die landen zijn zeer afhankelijk van Russische energie. Ook de Rotterdamse haven is een plek waarvanuit veel olie naar andere Europese landen wordt verscheept. De PvdA wil dat landen die hard geraakt gecompenseerd worden via een speciaal fonds, net zoals bij de economische schade van brexit is gebeurd.

Desnoods moet Nederland met een kleiner groepje landen een boycot afkondigen, vindt GroenLinks. "Je kunt hier echt met verschillende snelheden werken", zegt GroenLinks-Kamerlid Tom van der Lee. "We zien graag dat er boven op de vier sanctiepakketten nóg zwaardere sancties komen."

Havenboycot

Een andere optie is om Russische schepen geen toegang te geven tot Europese havens, zoals Rotterdam, Antwerpen en Hamburg. "Net als met het afsluiten van het Europese luchtruim voor Russische vliegtuigen, moeten we nu ook hun schepen weren uit Europese havens", zegt Piri van de PvdA. "Een havenblokkade heeft ook alleen zin op EU-niveau, daar staan wij open voor", zegt VVD'er Brekelmans.

Amerikaanse president

Of er extra sancties komen wordt de komende dagen bepaald op verschillende bijeenkomsten in Brussel op het allerhoogste niveau. De Amerikaanse president Biden is speciaal naar Europa gereisd om met z'n Europese bondgenoten te overleggen.

Eerst is er een speciale NAVO-top, overleg van de G7 - de zeven rijkste industrielanden en alle Europese regeringsleiders zijn in Brussel voor een EU-top die voor een groot deel in het teken staat van de oorlog in Oekraïne.

Volgens de meeste analisten is het allemaal niet zo handig, president Biden heeft zijn Russische ambtgenoot Poetin een oorlogsmisdadiger genoemd. Een uitspraak die toekomstig diplomatiek overleg tussen beide landen behoorlijk in de weg kan zitten.
Lees meer over
Tweede KamerOorlog in OekraïneSanctiesOlieGasNederlandRuslandOekraïne