Niet zonder gevolgen

Ziekteverzuim enorm hoog en dat duurt nog wel even: 'Infectieziektes maken inhaalslag'

Door RTL Nieuws ··Aangepast:
Ziekteverzuim enorm hoog en dat duurt nog wel even: 'Infectieziektes maken inhaalslag'
RTL

Het aantal zieke werknemers is ongekend hoog. Gemiddeld meldt zich nu 1 op de 20 werknemers ziek, in de zorg en het onderwijs ligt dat aantal nog een stuk hoger. Virologen verwachten dat het ziekteverzuim nog wel even aanhoudt omdat er een inhaalslag van andere infectieziektes wordt verwacht.

Arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare melden op basis van cijfers van afgelopen maand dat 'alle zeilen bijgezet moeten worden'. Het ziekteverzuim is nu zo hoog dat er alleen in maart 2020 – bij het uitbreken van de coronapandemie – meer ziektemeldingen waren maar die cijfers gaven een vertekend beeld. 

Zo'n 60 procent van alle ziekmeldingen is het gevolg van corona. Ook de opkomende griepgolf is onderdeel van het probleem. Vorige maand had zo’n 15 procent van de ziekmeldingen te maken met de griep. "Dat aandeel zal ongetwijfeld nog wat oplopen", zegt Jurriaan Penders, bedrijfsarts en directeur medische zaken bij de arbodienstverleners.

Grieperig en verkouden: moet je je ziek melden voor een snotneus?
Lees ook

Grieperig en verkouden: moet je je ziek melden voor een snotneus?

Sommige sectoren nog veel hoger

Het normale ziektecijfer ligt op 4,5 procent. Het huidige cijfer van 5,5 procent is een gemiddeld cijfer. In sommige sectoren ligt het ziekteverzuim nog flink hoger. Koplopers zijn de sectoren zorg, onderwijs en industrie.  Het ziekteverzuim was met 7,8 procent het hoogst in de zorg. Ook in het onderwijs en de industrie werden, met respectievelijk 6,5 procent en 6,4 procent ziekteverzuim, relatief veel mensen ziek.

"Je ziet dat in de sectoren waar mensen niet thuis kunnen werken, het verzuim het hoogst is. Daar is de kans op een besmetting ook groter. En als mensen eenmaal klachten hebben, kunnen ze ook hun werk niet doen. Thuiswerken is in deze sectoren eigenlijk niet mogelijk."

Er is ook nog een klein beetje goed nieuws. Mensen die zich vanwege een coronabesmetting ziek meldden, waren wel weer sneller aan het werk dan de afgelopen periode door de veelal minder ernstige gevolgen van een besmetting met de omikronvariant.

In februari was 83 procent na twee weken weer aan de slag, in januari ging het nog om 76 procent.

Schadelijk voor bedrijven

Wat de gevolgen zijn van dit hoge ziektecijfer? Die zijn groot, zegt Penders. "Je ziet dat bedrijven en instellingen handjes missen en alle zeilen bij moeten zetten. Het werk moet door minder mensen worden gedaan en daardoor neemt ook de druk op de gezonde werknemers toe, wat op termijn ook weer gevolgen kan hebben."

Sommige zorginstellingen moeten noodgedwongen hun dagbesteding afschalen. Of kantoorpersoneel en vrijwilligers moeten bijspringen. Ook scholen bedenken allerlei creatieve oplossingen. 

Penders vervolgt: "Bedrijven en instellingen moeten de afweging maken: welke activiteiten moeten per se nu worden gedaan en wat is werk dat even kan blijven liggen? Het is zaak om je personeel goed in te zetten en efficiënt te zijn."
 

Komende tijd vaker ziek

Viroloog Marion Koopmans: "Vanwege de coronamaatregelen, zoals het geen handen schudden en het 1,5 meter afstand houden, hebben we de afgelopen twee jaar veel minder andere infectieziektes gezien. Verkoudheden maar ook buikgriep kregen minder de kans omdat we ons aan de coronamaatregelen hielden. Zo zagen we bijvoorbeeld door bloedonderzoek dat jonge kinderen veel minder vaak infecties kregen."

Nu we de coronamaatregelen loslaten is de verwachting van Koopmans dat we een inhaalslag gaan zien van andere infectieziektes. "Concreet betekent dat dat mensen weer vaker verkouden zullen worden of een buikgriep op zullen lopen en dat kan weer voor een hoger ziekteverzuim zorgen. Wanneer dat precies gaat zijn, kan variëren: sommige infecties zijn er altijd minder in het voorjaar en in de zomer."

Lees meer over
Arbo UnieZiekteverzuim