Gemor bij lidstaten

Oekraïne EU-lid? Sympathiek idee, maar het is één van de meest corrupte landen

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPOekraïne EU-lid? Sympathiek idee, maar het is één van de meest corrupte landen
RTL

EU-baas Ursula von der Leyen heeft Oekraïne opnieuw een versneld proces rond toetreding tot de EU beloofd. Oekraïne wordt door oorlog verscheurd, er is sympathie en de Europese Unie wil iets doen. Maar Oekraïne bij de EU, is dat slim? Het land staat bekend om wijdverspreide corruptie. Ook nu nog.

In de cijfers van E&Y Accountancy stond Oekraïne tien jaar geleden in de top 3 van meest corrupte landen in de wereld. Samen met Colombia en Brazilië. In 2017 deed Oekraïne het iets beter. Toen stond het land op plek 9. Van 2021 heeft E&Y nog geen cijfers. Het bureau Transparency International's Corruption Perceptions Index heeft dat wel.

Dat bureau werkt met een ranglijst van minst tot meest corrupte land. Van de 180 landen stond Oekraïne vorig jaar op plaats 122. Na Rusland is het daarmee het meest corrupte land van Europa. 

Bouwkranen in de hoofdstad Kiev. Corruptie is er wijdverspreid in de bouw© Getty
Bouwkranen in de hoofdstad Kiev. Corruptie is er wijdverspreid in de bouw

Waslijst aan voorwaarden EU

''Er gelden tig voorwaarden om lid te kunnen worden van de EU'', zegt politiek verslaggever Fons Lambie. ''De eerste stap is kandidaat-lid worden. Ursula von der Leyen hint nu dat dat snel kan gebeuren. Daarna kunnen onderhandelingen met Oekraïne over echt lidmaatschap nog jaren duren.''

Volgens Lambie moet Oekraïne bijvoorbeeld álle Europese regels en wetten overnemen. En aan een waslijst voorwaarden voldoen. ''Het gaat dan bijvoorbeeld over de rechtsstaat en corruptiebestrijding. Voorwaarden waar Oekraïne al niet aan kon voldoen toen het nog vrede was.''

Lid worden van de EU zit er voor Oekraïne normaal gesproken dus voorlopig niet in.  

Voorwaarden lidmaatschap EU

Er zijn nu 7 landen die ook bij de Europese Unie willen horen. Kandidaat-lidstaten Turkije, Montenegro, Noord-Macedonië, Servië en Albanië en potentieel kandidaat-lidstaten Kosovo en Bosnië-Herzegovina. Ze proberen al jaren tot de EU toe te treden en moeten aan deze voorwaarden voldoen:

-    Een land moet een stabiele democratie hebben. Die moet de rechtstaat en de bescherming van minderheden waarborgen en mensenrechten eerbiedigen.

-    Een land moet een goed draaiende markteconomie hebben. Die moet zijn opgewassen tegen de concurrentie van de EU. 

-    Een land moet de gemeenschappelijke wetten en regels van de EU overnemen en invoeren. 

Een kandidaat-lidstaat wordt pas echt lid als alle EU-landen ermee instemmen. Het moet unaniem worden aangenomen, zoals dat heet. Als één lid tegenstemt, dan is het voorbij. 

Bron: Rijksoverheid

Kaart van EU met kandidaat-lidstaten© RTL Nieuws
Kaart van EU met kandidaat-lidstaten

Miljardensubsidies

Een EU-land krijgt elk jaar miljarden euro's aan subsidie; voor landbouw, infrastructuur etc. Dat daar niet altijd zorgvuldig mee wordt omgesprongen bewijst EU-land Hongarije. Dat land ligt vaak overhoop met andere lidstaten over corruptie. Geld is verdwenen, projecten kunnen niet worden verantwoord of zijn totaal overbodig. Kijk maar naar deze video.

Onzinnig project in Hongarije betaald met geld uit EU

Geen snelweg naar lidmaatschap

De angst bij de EU is natuurlijk groot dat er in Oekraïne ook miljarden euro's aan Europees belastinggeld gaan verdwijnen. Fons Lambie: ''Veel westerse landen zijn huiverig over een snelle toetreding van Oekraïne tot de EU. Zo benadrukken premier Rutte en de Franse president Macron dat er geen snelweg naar lidmaatschap is''.

En daarover is gemor. Polen, dat een buurland van Oekraïne is, en de Baltische Staten willen wél tempo. Lambie: ''Deze landen willen alles op alles zetten om de regering in Kiev te helpen. Oekraïne keihard afwijzen, willen de westerse leiders ook niet. Dus zeggen ze dat Oekraïne bij de Europese familie hoort. Mooie woorden, maar niet het vlotte EU-lidmaatschap waar Oekraïne op hoopt''.  

Lees meer over
Ursula von der LeyenMark RutteEmmanuel MacronVolodymyr ZelenskyEuropese UnieEuropese UnieCorruptieEconomieMensenrechtenGeldSubsidieOekraïne