Zomervakantie inkorten

AOb: onderwijspersoneel tegen verandering schoolvakanties om corona

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPAOb: onderwijspersoneel tegen verandering schoolvakanties om corona
RTL

Het kabinet overweegt schoolvakanties anders in te richten met het oog op een mogelijke opleving van het coronavirus. Maar de meeste mensen die werken in het onderwijs, zien dat helemaal niet zitten.

Als de zomervakantie een week korter duurt, kan de kerstvakantie met een week worden verlengd. Zo missen kinderen zo min mogelijk school als het virus, dat doorgaans in de winter harder rondgaat, opnieuw opleeft. Het anders inrichten van de schoolvakantie is een van de maatregelen indien in de toekomst een nieuwe, gevaarlijke coronavariant de kop opsteekt.

16 procent is vòòr

Geen goed plan, vinden leerkrachten. Uit een peiling onder leden van de Algemene Onderwijsbond (AOb) blijkt dat driekwart van het onderwijspersoneel  tegen het verkorten van de zomervakantie is.

De peiling werd ingevuld door 22.000 leden van de bond. 16 procent is wel vóór het verkorten van de zomervakantie.

Kabinet wil schoolvakanties op de schop: kerstvakantie week langer, zomervakantie korter
Lees ook

Kabinet wil schoolvakanties op de schop: kerstvakantie week langer, zomervakantie korter

AOb-voorzitter Tamar van Gelder noemt het verschuiven van een vakantieweek 'lapwerk'. Volgens haar kan het virus op scholen effectiever worden tegengehouden door andere maatregelen, zoals betere ventilatie in de klassen. Ook moeten leraren volgens de bond voorrang krijgen als er opnieuw vaccinaties nodig zijn tegen corona.

Gedeeltelijke sluiting

Mocht het kabinet toch besluiten de kerstvakantie te verlengen, dan wil de helft van de ondervraagde AOb-leden dat die week af gaat van de zomervakantie. Daarna volgen de meivakantie (32 procent), de voorjaarsvakantie (11 procent) en onderaan staat de herfstvakantie.

Het veranderen van de schoolvakanties is van invloed op heel veel gezinnen, bedrijven en de toerismesector, erkent het kabinet. "Daarom gaan we hierover in gesprek met de partijen die de vakantiedata altijd samen bepalen."

Het kabinet liet afgelopen donderdag weten het basis- en middelbaar onderwijs slechts gedeeltelijk te willen sluiten bij een opleving van het virus. Wel zijn dan maatregelen denkbaar, zoals het beperken van contact en regelmatig testen. Een nadere uitwerking van de plannen komt in juni, dus nog voor de zomervakantie.

Lees meer over
Coronacrisis in NederlandCoronamaatregelenVakantieSchoolkind