Loodzware klus

Macron herkozen: 'Ook omdat de kiezer Le Pen niet wil'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© AFPMacron herkozen: 'Ook omdat de kiezer Le Pen niet wil'
RTL

Het is de Franse president Emmanuel Macron in de tweede ronde van de verkiezingen gelukt om herkozen te worden. Hij wint met een flink verschil op zijn rechtse rivaal Marine Le Pen: zo'n 60 tegen 40 procent van de stemmen.

Franse media melden op basis van de prognose dat 28,2 procent van de stemgerechtigde Fransen niet is komen opdagen. Dit zou het laagste opkomstpercentage in decennia zijn. Frankrijk telt ruim 48 miljoen stemgerechtigden.

Macron reageerde voor de Eiffeltoren in Parijs op zijn verkiezingszege. "Bedankt allemaal. Na vijf jaar als president van Frankrijk heeft een meerderheid van de landgenoten vertrouwen in mij", zei Macron.

Vooral tegen Le Pen

Maar is dat wel zo? "Dat Macron wint, betekent niet dat alle Fransen die op hem stemden ook achter hem staan", benadrukt correspondent Eveline Bijlsma. "Hij is het ook geworden omdat de kiezer Le Pen niet wil."

Winst Macron zorgt voor felicitatie Zelenski en opluchting in Europa
Lees ook

Winst Macron zorgt voor felicitatie Zelenski en opluchting in Europa

De centrumrechtse en pro-Europese Macron kreeg in de eerste ronde 27,8 procent van de uitgebrachte stemmen. De nationalistische Marine Le Pen kwam op 23,1 procent. De linkse kiezer moest in de tweede ronde dus kiezen tussen centrumrechts en radicaal rechts.

Niet goed genoeg

Veel linkse stemmers besloten daarom maar niet te gaan stemmen. Le Pen had gehoopt dat ze met haar koopkrachtbeloftes toch voor haar zouden gaan stemmen, maar dat lijkt dus niet het geval. "Veel Fransen vinden Marine Le Pen nog steeds niet goed genoeg voor het presidentschap", zegt Bijlsma.

Volgens Bijlsma zijn lang niet alle voorstellen van Le Pen uitvoerbaar. "En ze kon haar programma niet goed verdedigen in het verkiezingsdebat. Dat ze Fransen voorrang wil geven op huurwoningen en banen gaat veel kiezers ook te ver." Het zal haar stemmen hebben gekost.

Le Pen brengt haar stem uit© AFP
Le Pen brengt haar stem uit

Macron en Le Pen streden in 2017 ook al tegen elkaar voor het presidentschap. Macron won destijds met 66 procent van de stemmen. Nu komt Le Pen dus beduidend dichter in de buurt. Bijlsma daarover: "Marine Le Pen was nu een serieuzere kandidaat dan vijf jaar geleden. Ze heeft maandenlang campagne gevoerd en haar koopkrachtvoorstellen slaan aan."

Ze probeerde ook het anti-Macronsentiment aan te wakkeren. "Onder de extreemlinkse en radicaal rechtse kiezer is dat gevoel heel sterk." Het was echter niet voldoende om Macron te verslaan. De Franse krant Le Monde schrijft dat nooit eerder zoveel Fransen stemden op een radicaal-rechtse kandidate. Le Pen reageerde in een toespraak dat ze 'de strijd niet op zal geven' en haar partij tijdens de volgende parlementsverkiezingen kan rekenen op een groot aantal stemmen. "Miljoenen landgenoten hebben onze kant gekozen."

Loodzware klus

Voor Macron wacht de komende vijf jaar een loodzware klus in het verdeelde Frankrijk. Hij wil haast maken met het ophogen van de pensioenleeftijd van 62 naar 64 en daar is veel weerstand tegen. "Frankrijk kan zich opmaken voor stakingen en protesten", verwacht Bijlsma. "Ik ben me bewust van het werk dat mij te doen staat", zei Macron in zijn overwinningsspeech. "Ik ben nu niet langer de presidentskandidaat voor één kamp, ik ben een president voor iedereen. Er moet een antwoord komen op de woede en onenigheid. Dat is mijn verantwoordelijkheid."

Premier Mark Rutte is blij dat hij de komende vijf jaar verder kan werken met Emmanuel Macron als president van Frankrijk. Ook partijen in de Tweede Kamer laten weten tevreden te zijn. "Opluchting", twitterde Kati Piri (PvdA) over de uitslag. Datzelfde gold ook voor Ruben Brekelmans (VVD): "Wat een enorme opluchting!", liet hij op hetzelfde medium weten.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Lees meer over
Emmanuel MacronMarine Le PenLink in bioFrankrijk