Insecten helpen

Oproep om niet te maaien in mei: 'Weg met netheidssyndroom'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
Oproep om niet te maaien in mei: 'Weg met netheidssyndroom'
RTL

Het perfecte gazon ziet er volgens velen uit als een strak groen biljartlaken. Misschien wel mooi, maar goed voor insecten is het niet. Daarom roepen verschillende natuurorganisaties op om in mei even niet te maaien: "We moeten af van het netheidssyndroom en insecten juist in deze maand een handje helpen."

In België en het Verenigd Koninkrijk kennen ze het al langer: de actie 'Maai mei niet'. Honderden gemeentes en duizenden tuineigenaren laten daar hun grasmaaier in mei even binnen staan zodat de natuur haar gang kan gaan. Gevolg: planten en bloemen komen door het gazon naar boven en bijen, kevers, vlinders en hommels hebben daardoor meer voedsel tot hun beschikking.

'Bijen eten geen gras'

De Bijenstichting, Flora van Nederland en Stichting Steenbreek roepen dit jaar voor het eerst op om ook in Nederland niet te maaien in mei. "In Engeland is er aangetoond dat als je het gazon in mei niet maait, er wel tot tien keer meer bijen worden aangetrokken", vertelt projectmanager Dominique van de Kamp. "Zij eten namelijk geen gras, maar hebben bloemen en planten nodig. Nu er steeds minder insecten zoals bijen en vlinders te vinden zijn in de natuur, kunnen we ze hiermee echt een handje helpen."

5 simpele dingen die jij kunt doen om bijen en hommels te redden
Lees ook

5 simpele dingen die jij kunt doen om bijen en hommels te redden

En vooral in mei is die hulp hard nodig, vertelt Van de Kamp. "In de zomer is alles in bloei, dan zijn er veel plekken waar insecten hun eten kunnen vinden. Maar in mei, als de bijen bijvoorbeeld uit hun winterslaap komen en nieuwe eitjes uitkomen, is er nog weinig voorhanden. Daarom is het goed als juist nu de paardenbloem even blijft staan."

'Niet maaien is lelijk'

Zeker dertig gemeentes geven gehoor aan de oproep en zullen in mei dit jaar niet maaien, weet Stichting Steenbreek. Daarnaast hebben al driehonderd particulieren laten weten dat ze hun grasmat in mei niet aanraken. Maar er klinkt ook verweer, want niet maaien betekent ook een overwoekerd beeld.

Van de Kamp: "Dat hoor je inderdaad vaak, maar we moeten af van die mindset. Het beeld dat aangeharkte tuinen netjes en goed zijn, is niet meer van deze tijd. De oudere generatie houdt ervan als alles strak en netjes is, het biljartlaken als gazon. Maar we moeten nu echt af van dat netheidssyndroom en de natuur ook de ruimte geven."

Ondanks de oproep zijn er toch nog veel gemeentes die ook nu maaien, zo is onder meer op sociale media te zien. Zo reed er in Culemborg deze ochtend nog een maaier rond in de gemeente.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Van de Kamp is daar niet gelijk boos over. "Zij zullen vast een goede reden hebben waarom er vandaag gemaaid moet worden. We zullen dan ook nooit vingerwijzen, maar wel informeren. Waarom maai je nu? Kan het ook anders? Het gaat om een omslag die bereikt moet worden in Nederland en bewustwording is een eerste stap."

Lees meer over
BijenInsectenNatuur & MilieuNatuurbeheerVlinderEditie NL Link in bioNederland