Twijfel over eerste geval

Noord-Korea meldt voor het eerst een coronabesmetting

Door RTL Nieuws / ANP ··Aangepast:
© ANPNoord-Korea meldt voor het eerst een coronabesmetting
RTL

Noord-Korea heeft vandaag voor het eerst officieel een besmetting met het coronavirus gemeld. In de ruim twee jaar na het uitbreken van de pandemie had volgens de autoriteiten van het internationaal geïsoleerde land nog niemand het virus gehad. Leider Kim Jong-un heeft een lockdown aangekondigd.

Het staatspersbureau KCNA, dat de besmetting bekendmaakte, spreekt van een 'ernstige nationale noodsituatie'. Volgens het persbureau gaat het om de zeer besmettelijke omikron-subvariant BA.2.

Twijfel 

Dat in de afgelopen twee jaar niemand in Noord-Korea het coronavirus zou hebben opgelopen, daar wordt door veel deskundigen aan getwijfeld. Zo ontsloeg Kim Jong-un een jaar geleden verschillende hoge functionarissen omdat ze het regeringsbeleid tegen corona niet goed zouden hebben uitgevoerd. Zo hadden ze 'een grote crisis' veroorzaakt, zei de leider, die toen verder niet in details trad.

Kim Jong-un wil Noord-Koreaans kernprogramma versnellen
Lees ook

Kim Jong-un wil Noord-Koreaans kernprogramma versnellen

Noord-Korea deelt ook een grens van bijna 1500 kilometer met China, die lang niet overal goed bewaakt is. Onder meer in de Chinese grensstad Dandong is het aantal besmettingen de afgelopen weken hard opgelopen.

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update

Lees meer over
CoronabesmettingenNoord-Korea