Geen sancties

Dubai stroomt vol met steenrijke Russen: 'Soms voel ik me schuldig'

Door Tjeerd Wiersma··Aangepast:
© ANP / APDubai stroomt vol met steenrijke Russen: 'Soms voel ik me schuldig'
RTL

Sinds de Russische inval in Oekraïne en daaropvolgende westerse sancties, proberen steenrijke Russen hun land te verlaten. Een van de geliefde bestemmingen is Dubai. Inwoners van die stad komen de Russische nieuwkomers overal tegen. Maar erover praten? Dat gebeurt nauwelijks. "Ik voel me soms schuldig dat ik in een land woon dat de oorlog in Oekraïne niet bekritiseert."

'Dubai gooit de deur open voor rijke Russen die aan de sancties proberen te ontkomen'. Verschillende buitenlandse media meldden de afgelopen weken hoe de Verenigde Arabische Emiraten, waar Dubai deel van uitmaakt, worden overspoeld door Russische oligarchen.

Huizenverkopen door het dak

Precieze cijfers zijn er niet, maar alles wijst erop dat het om grote aantallen Russen gaat. Een onderzoek van een lokaal makelaarskantoor in Dubai laat zien dat het aantal huizenverkopen aan Russen in de eerste drie maanden van dit jaar met 67 procent is gestegen.

Een Russische econoom zei dat in de eerste tien dagen van de oorlog met Oekraïne al 200.000 Russen hun land verlieten.

Dubai: een logische bestemming

Dubai is een logische bestemming voor Russen met (veel) geld die een onderkomen zoeken. De Verenigde Arabische Emiraten hebben geen sancties afgekondigd vanwege de inval, zoals veel westerse landen wél deden. Ook vanuit diplomatieke hoek kwam er geen kritiek op de oorlog.

Russen kunnen nog gewoon een visum krijgen om het land in het Midden-Oosten te bezoeken. Investeerders kunnen volgens The Guardian voor de prijs van een luxe villa, zo'n 1,5 miljoen dollar, ook een permanente verblijfsvergunning aanvragen. Vragen over de herkomst van het geld worden niet gesteld.

Bovendien vliegt Emirates, de nationale luchtvaartmaatschappij van het land, ook nog gewoon van, naar en over Rusland.

De Nieuw-Zeelandse Dylan (28, achternaam bij de redactie bekend) verhuisde in november naar Dubai voor een baan in het toerisme. Vanaf het begin zag hij al Russen in de stad. "Het is dus niet zo dat ze er voorheen helemaal niet waren."

'Geld en macht'

De bevolkingsgroep is makkelijk te herkennen, legt Dylan uit. "Niet alleen hoor je ze op straat Russisch praten, ze vallen ook op met hun tassen van Gucci en plastische chirurgie." Hoewel hij er geen bewijs voor heeft, zou het hem niet verbazen als het om oligarchen gaat die op westerse sanctielijsten staan. "Deze mensen stralen uit geld en macht te hebben."

De Nieuw-Zeelandse Dylan in zijn huidige woonplaats Dubai. © Privébeeld
De Nieuw-Zeelandse Dylan in zijn huidige woonplaats Dubai.

Van Londen naar Dubai

Een enkele keer raakt hij in gesprek met Russen, bijvoorbeeld omdat ze naar de toeristische attractie komen waar Dylan werkt. Laatst sprak hij op die manier een 18-jarige Russische jongen die met zijn hele familie recent vanuit het Verenigd-Koninkrijk naar de stad was verhuisd.

"Zijn Russische ouders voelden zich niet langer thuis in Londen en hadden na ruim een decennia daar besloten om naar Dubai te komen." Tussen de inwoners uit alle hoeken van de wereld in Dubai zijn ze veel meer op hun gemak.

The Financial Times schreef eind vorige maand ook al dat rijke Russen hun luxe woningen in Londen proberen om te ruilen voor huizen in Dubai. 

Steeds liberaler

Het voelt ook een beetje alsof de stad er op dit moment klaar voor is, zegt Dylan over de toestroom van Russen.

"Neem nou de ramadan, een paar jaar geleden moest je je als westerse bezoeker volledig aan de regels houden en had je geen andere keus dan mee te vasten. Of je moest al in het geheim op een openbaar toilet je maaltijd opeten. Tegenwoordig kan je ook in deze vastenperiode overdag in restaurants en cafés eten krijgen."

Daarnaast zijn er bikini's op het strand te zien en kan je als toerist alcohol drinken in Dubai. "Je merkt dus dat de conservatieve ideeën waar we allemaal meteen aan denken als het over het Midden-Oosten gaat, langzamerhand verdwijnen", zegt Dylan. "Deze stad wordt steeds liberaler en misschien helpen al die Russen in hun yoga-outfits daar nu ook wel bij." 

Appartement te koop

Ook op zijn eigen leven heeft de komst van de Russen invloed, omdat het appartement waar Dylan in woont momenteel te koop staat. De kans is groot dat dat binnenkort aan een rijke Rus wordt verkocht.

Verhuurmakelaar Alan Pinto noemt de hoeveelheid verzoeken van Russen in een interview met The Guardian 'onvoorstelbaar'. Vaak verloopt het contact via een tussenpersoon en wordt er betaald met crypto's, legt Pinto uit.

'Onderdeel van deze samenleving'

Dylans thuisland Nieuw-Zeeland heeft de inval in Oekraïne, net als Nederland, hard veroordeeld. Dat Dubai geen kritiek heeft geuit, geeft hem soms een ongemakkelijk gevoel.

"Ik woon en werk hier en ben dus onderdeel van een samenleving die het blijkbaar prima vindt dat Russen hier hun toevlucht zoeken", zegt hij. "Tegelijkertijd werk ik ook met een paar Russen die goede vrienden zijn geworden, het is niet hun schuld dat Poetin Oekraïne is binnengevallen."

Met eigen ogen zien

Het lastigste is misschien nog wel dat er nauwelijks over gesproken wordt, zegt Dylan. Zijn Oekraïense collega's hebben het er soms zichtbaar moeilijk mee dat hun families te maken krijgen met het oorlogsgeweld. Aan Russische vrienden durft hij niet te vragen wat zij van de oorlog vinden. 

Maar het maakt het vooral allemaal ook heel erg interessant, legt Dylan uit. "Hier zie ik met eigen ogen wat voor gevolgen geopolitieke verschuivingen hebben. Als ik in Nieuw-Zeeland was geweest, had ik in mijn eigen leven niets gemerkt van de oorlog."

Lees meer over
Oorlog in OekraïneEmigratieVerenigde Arabische EmiratenRuslandOekraïne