Werkomstandigheden en lonen

Staking Schiphol-personeel van de baan na akkoord arbeidsvoorwaarden

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPStaking Schiphol-personeel van de baan na akkoord arbeidsvoorwaarden
RTL

Schiphol heeft 'op hoofdlijnen' een akkoord bereikt met vakbond FNV over de werkomstandigheden en lonen van het personeel op de luchthaven. Dat heeft topman Dick Benschop van Schiphol gezegd. Volgens hem wordt het akkoord morgen ondertekend en gepresenteerd. Ook FNV-onderhandelaar Joost van Doesburg bevestigt dat er een akkoord ligt dat de bond gaat voorleggen aan de leden.

Daarmee zijn stakingen op Schiphol voorlopig afgewend, zegt de FNV-onderhandelaar. Nu er een overeenstemming is 'hebben we ook geen reden tot actievoeren', zegt Van Doesburg. Hij is 'zeer content' met wat er in het akkoord staat.

FNV had gedreigd met nieuwe stakingen als er voor morgen geen akkoord lag. De vakbond noemde de werkdruk voor bagage-afhandelaars en beveiligers te hoog en zei dat het personeel het niet tot het eind van de zomer kon volhouden.

Chaos op luchthaven

Schiphol kampt al langere tijd met grote personeelstekorten. Dat komt mede door de slechte lonen en werkomstandigheden. Op 23 april was er een wilde staking bij de bagage-afhandeling, uit onvrede over de omstandigheden.

Op de luchthaven leidt het personeelstekort al weken tot een chaotische situatie. Reizigers moesten vaak vele uren wachten voor de security check. Daarbij ontstonden ook opstootjes. Een keer moest zelfs de marechaussee ingrijpen toen beveiligers van de luchthaven belaagd werden door boze passagiers.

Topman Schiphol: 'Te lang gestuurd op kosten, te weinig op kwaliteit'
Lees ook

Topman Schiphol: 'Te lang gestuurd op kosten, te weinig op kwaliteit'

Lees meer over
FNVSchipholArbeidsmarkt