'Ben maar mbo'er'

'Mbo'ers voelen zich vergeten door politiek, zeker tijdens corona'

Door RTL Nieuws ··Aangepast:
© ANP'Mbo'ers voelen zich vergeten door politiek, zeker tijdens corona'
RTL

Veel mbo'ers hebben het gevoel dat ze niet meetellen voor de beleidsmakers in Den Haag, en de coronacrisis heeft dat denken alleen maar versterkt. Dat is de conclusie van een onderzoek onder een grote groep mbo-studenten.

De jongeren uit het middelbaar beroepsonderwijs werden onderzocht door het RIVM en Amsterdam UMC, schrijft Trouw. Het gaat om een groep van 198 mbo-studenten. Ook werden 35 docenten ondervraagd. De onderzoekers volgden de groep bijna een jaarlang. 

Persconferenties

"Ik ben maar een mbo'er", verwoordt een van de ondervraagde studenten het gevoel dat toch al leefde, ook voor de coronacrisis. Maar tijdens die crisis hadden de mbo'ers extra het gevoel dat ze niet meetelden, bijvoorbeeld omdat ze nooit werden genoemd bij de persconferenties. "Ik raakte in het begin ook heel erg geïrriteerd omdat het natuurlijk altijd bij die persconferenties ging over hbo, middelbare scholen, universiteiten", reageerde een van de studenten. 

Ook zouden ze het taalgebruik bij de persconferenties te moeilijk vinden. Volgens de onderzoekers was het goed geweest om de mbo'ers op kanalen aan te spreken die populair zijn onder de groep. Door de jongeren werden onder meer RapNieuwsTV, Piratenhyenas en NOS Stories genoemd.

Naar het mbo? Met deze studies verdien je het meest
Lees ook

Naar het mbo? Met deze studies verdien je het meest

Een zorgelijke conclusie uit het onderzoek is dat veel mbo'ers somber zijn over de toekomst, en weinig kansen zien op de arbeidsmarkt. Dat in coronatijd stageplekken en praktijkvakken wegvielen heeft niet geholpen.

De onderzoekers schrijven dat in bijvoorbeeld de zorg, horeca of evementenbranche, vakgebieden waar mbo'ers vaak in doorstromen, momenteel een inhaalslag moet worden gemaakt door corona. De drukte die dat als gevolg heeft zou ten koste kunnen gaan van begeleiding en aandacht voor mbo'ers. 

Serieus probleem

De onderzoekers bevestigen dat mbo'ers bij beleidsmakers niet voldoende in beeld zijn. Dat komt bijvoorbeeld door lange vragenlijsten die bij onderzoeken worden gebruikt. Volgens het rapport is de groep jongeren daar niet zo van. 

Volgens de onderzoekers is er sprake van een mogelijk serieus probleem. Een grote groep, van ongeveer een half miljoen jongeren, dreigt de aansluiting met de samenleving kwijt te raken. De onderzoekers stellen voor om een landelijke monitor, in samenwerking met mbo'ers, in het leven te roepen. "De precieze vorm waarin data wordt verzameld, vraagt om verder onderzoek", staat in het rapport. 

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update

Lees meer over
PolitiekCoronacrisis in NederlandMBOBeroepsonderwijs