Bedoeld voor 1000 migranten

Vlissingen zet streep door mega-opvanglocatie asielzoekers

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPVlissingen zet streep door mega-opvanglocatie asielzoekers
RTL

Er komt toch geen cruiseschip in Vlissingen voor de opvang van asielzoekers, meldt de Zeeuwse gemeente. Het was de bedoeling dat ruim 1000 vluchtelingen opgevangen zouden worden op het schip om andere opvanglocaties te ontlasten die overvol zitten.

De burgemeester en wethouders van de gemeente Vlissingen schrijven dat ze hebben 'geworsteld met het maken van deze afweging'. "De situatie die is ontstaan in Ter Apel is zeer schrijnend en Vlissingen is één van de weinig zeehavens in Nederland met ruimte voor een cruiseschip." 

'Zorgvuldige afweging'

Vorige week reageerde een meerderheid van de gemeenteraad van de Zeeuwse stad negatief op het voorgenomen besluit van het college, waarop het college na enige bedenktijd besloot het plan niet door te laten gaan. 

"Het college heeft de aangereikte argumenten van de raadsleden de afgelopen dagen zorgvuldig afgewogen en voelt zich onvoldoende gesteund om zo’n groot besluit te nemen", schrijft de gemeente

Vlissingen en Velsen eerste mega-opvanglocaties voor asielzoekers
Lees ook

Vlissingen en Velsen eerste mega-opvanglocaties voor asielzoekers

De gemeente meldt de afgelopen tijd 'alles in het werk te hebben gesteld' om alles te regelen rondom de komst van het cruiseschip. Maar het college stelt dat het 'ook een grote verantwoordelijkheid heeft naar de eigen inwoners'.

De bedenkingen van de gemeenteraad over de komst van het cruiseschip 'wogen zwaar mee' in het besluit dat er toch geen cruiseschip komt. "Er wordt geen medewerking verleend aan het verzoek van de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid", schrijft de gemeente. 

'Ik betreur het'

Staatssecretaris Eric van der Burg van Justitie en Veiligheid zegt in een reactie: "Ik betreur het zeer dat de gemeente Vlissingen heeft besloten toch geen cruiseschip te willen aanleggen voor de opvang van asielzoekers."

Hij zegt dat het 'heel belangrijk' is dat er tijdelijke grootschalige opvanglocaties komen. "We blijven onverminderd doorzoeken met gemeenten naar mogelijkheden voor grootschalige opvang."

'Heel belangrijk'

Ook het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers) betreurt het 'ten zeerste' dat Vlissingen terugkomt op het voorgenomen besluit. "Om voor rust in de asielketen te zorgen, en dan met name in Ter Apel, is het heel belangrijk dat er grootschalige opvanglocaties komen", zegt een woordvoerder.

Dat Vlissingen zich terugtrekt, vertraagt volgens het COA de zoektocht naar oplossingen om de doorstroom van huisvesting op gang te krijgen.

'Mega-opvanglocaties'

Vlissingen is een van de gemeenten die sinds begin juni in gesprek zijn met de overheid om grootschalig asielzoekers op te vangen. In Vlissingen moesten zo'n 2000 asielzoekers worden opgevangen op meerdere schepen. Het grootste deel van deze groep zou op het cruiseschip worden ondergebracht.

Nieuwe wet kan gemeenten straks dwingen

Staatssecretaris Van der Burg werkt aan een nieuwe wet waarmee hij gemeenten die weigeren asielzoekers op te vangen, kan gaan dwingen. Dat zal gaan of via de provincies, of direct via de staatssecretaris.

In het geval van Vlissingen zou dat kunnen betekenen dat het Rijk de gemeente alsnog kan opleggen om tijdelijk asielzoekers op te vangen. Het kabinet kiest voor deze wet omdat niet elke gemeente in Nederland op dit moment meewerkt aan de opvang van asielzoekers.

De wet wordt na de zomer naar de Tweede Kamer gestuurd en treedt dan waarschijnlijk in januari in werking.

Bijna dagelijks horen we dat er mensen op stoelen moeten slapen. RTL Nieuws kreeg een uniek inkijkje bij het asielzoekerscentrum.
Lees meer over
VluchtelingenAsielzoekersGemeente VlissingenVlissingen