Na 10 dagen relatieve rust

Russische minister van Defensie: 'Voer aanval op Oekraïne op'

Door RTL Nieuws/ANP··Aangepast:
© ANPRussische minister van Defensie: 'Voer aanval op Oekraïne op'
RTL

De Russische troepen in Oekraïne gaan hun aanvallen weer opvoeren. Daar hebben ze van minister Sergej Sjojgoe van Defensie opdracht voor gekregen. Hiermee komt een einde aan een periode van relatieve rust in het land.

De Russische minister Sjojgoe heeft volgens een verklaring van zijn ministerie aan het Russische leger 'de nodige instructies gegeven' om aanvallen op te voeren en eventuele Oekraïense aanvallen op bezette gebieden in de Donbas te voorkomen.

Al meerdere aanvallen afgeslagen

De aankondiging van de Russen komt nadat de generale staf van het Oekraïense leger al had verklaard dat het in de afgelopen 24 uur meerdere aanvallen op de regio Donetsk had afgeslagen. Daarnaast zouden Russische militairen de aanval op de elektriciteitscentrale in de stad Voehlehirsk hebben hervat.

Liza (4) gezicht van raketinslag Vinnytsia: Oekraïense met down één van vele doden
Lees ook

Liza (4) gezicht van raketinslag Vinnytsia: Oekraïense met down één van vele doden

Militaire experts van het Amerikaanse Institute for the Study of War (ISW) zeiden dat het er inderdaad op lijkt dat Russische troepen na tien dagen hun gevechtspauze hebben beëindigd. De experts schreven in een analyse dat als de pauze echt voorbij is, de aanvallen in de komende 72 uur doorgaan en worden uitgebreid.

Pauze om te hergroeperen

Het Russische leger heeft sinds de verovering van Loehansk, begin juli, geen grote grondoperaties meer uitgevoerd. Deze pauze was volgens analisten bedoeld om militairen te hergroeperen en te herbewapenen voordat de Russen gaan proberen om de steden Slovjansk en Kramatorsk in de regio Donetsk in te nemen. Het leger van Oekraïne zei deze week dat Rusland voorbereidingen treft voor de zwaarste aanval op Donetsk tot nu toe.

Donderdag kwamen bij een Russische aanval met raketten in de Oekraïense stad Vinnitsia zeker 23 mensen om het leven en raakten zeker honderd mensen gewond. De Oekraïense president Volodimir Zelenski sprak van een 'terreurdaad tegen burgers, op plaatsen die geen militaire betekenis hebben'. 

Terwijl de oorlog in Oekraïne in het zuiden en oosten nog in volle hevigheid bezig is, wordt er in andere delen van het land al nagedacht over de wederopbouw.
Lees meer over
Oorlog in OekraïneOekraïneRusland