'Niet transparant'

'Bouwprojecten WK Qatar leverden Nederlandse bedrijven miljoenen op'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP / DPA / Andreas Gebert'Bouwprojecten WK Qatar leverden Nederlandse bedrijven miljoenen op'
RTL

Nederlandse bedrijven hebben de afgelopen jaren miljoenen verdiend met bouwprojecten rondom het omstreden WK dat later dit jaar in Qatar plaatsvindt. Dat ingenieursbureaus, architecten en bouwbedrijven 'niet erg transparant zijn' over de stappen die zij nemen om uitbuiting te voorkomen, noemt mensenrechtenorganisatie Amnesty 'bizar'.

Trouw schrijft vandaag dat onder meer bouwgigant BAM, staalbedrijf Frijns Staal, Royal HaskoningDHV, baggerbedrijf Boskalis en ingenieursbureau Arcadis 'miljoenen opstreken' met klussen in Qatar.

Vliegveld, metrostelsel en nieuwe stad

De bedrijven trokken om verschillende redenen naar Qatar. Er werd meegewerkt aan de bouw van een metrostelsel, een vliegveld en een nieuwe stad met een groot stadion voor de wedstrijden van het WK voetbal.

Bouwbedrijf BAM verdiende bijvoorbeeld tien miljoen euro met het aanleggen van twee pijpleidingen, meldt Trouw. 

Amnesty: FIFA moet 440 miljoen dollar aan arbeidsmigranten geven
Lees ook

Amnesty: FIFA moet 440 miljoen dollar aan arbeidsmigranten geven

Op zich is het niet verboden voor Nederlandse bedrijven om in Qatar geld te verdienen met bouwprojecten. De afgelopen jaren werd echter steeds duidelijker dat arbeidsmigranten die helpen bij de bouw van de infrastructuur voor het WK maanden, soms jaren achtereen werken zonder ook maar één dag vrij te krijgen.

Werkkamp

Correspondent Olaf Koens ging eerder dit jaar stiekem in een werkkamp in Qatar kijken waar volgens Amnesty International mensen worden uitgebuit. Bekijk hier hoe het er daar aan toe gaat:

Dit is wat je niet ziet van het WK in Qatar: de werkkampen voor gastarbeiders. Correspondent Olaf Koens nam er een kijkje.

Verschillende Nederlandse bedrijven die naar Qatar trokken, zeggen in een reactie tegen Trouw dat 'vergeten' werd om vooraf onderzoek te doen naar de arbeidsomstandigheden in het land. 

Een woordvoerder van mensenrechtenorganisatie Amnesty noemt dat 'bizar'. Zij zegt tegen Trouw dat 'elk bedrijf de verantwoordelijkheid heeft om vooraf onderzoek te doen naar Qatar, omdat daar grote risico's zijn met betrekking tot uitbuiting van arbeidsmigranten'.

Ook problemen bij 'Nederlandse' projecten

Zaken doen in Qatar ís mogelijk, stelt Amnesty, maar dan moeten bedrijven de situatie ter plaatse wel nauwlettend in de gaten houden. "Maar de vraag is of dat gebeurt. Over het algemeen zijn zij niet transparant in de stappen die zij nemen om in Qatar uitbuiting te voorkomen", zegt de woordvoerder tegen Trouw. 

"Met de enorme hoeveelheid schendingen die Amnesty de afgelopen jaren in Qatar heeft gedocumenteerd, mag je aannemen dat er ook problemen zijn geweest bij projecten waar Nederlandse bedrijven bij betrokken waren."

Lees meer over
Amnesty InternationalBAMWK voetbalArbeidQatar