Vijf jaar niet vliegen

Foto vliegtuigcrash gedeeld met piloot: jongen op zwarte lijst

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Sabine Joosten/ANPFoto vliegtuigcrash gedeeld met piloot: jongen op zwarte lijst
RTL

De vliegtuigpassagier die gisteren vlak voor zijn vlucht van Rotterdam naar Kroatië een foto van een neergestort vliegtuig via AirDrop deelde, is op de zogenoemde zwarte lijst gezet. De 18-jarige jongen mag de komende vijf jaar niet vliegen met Transavia. Dat zegt de luchtvaartmaatschappij tegen RTL Nieuws.

"We willen hiermee een signaal afgeven", zegt een woordvoerder van Transavia. "Dit soort dingen worden absoluut niet geaccepteerd. Dit is zeer bedreigend."

De man zat gisterenochtend in een vliegtuig op Rotterdam The Hague Airport dat elk moment kon vertrekken naar Zadar in Kroatië. Hij deelde een foto van een gecrasht vliegtuig via AirDrop, een functie voor Apple-telefoons waarmee gebruikers bestanden kunnen versturen en ontvangen via andere iOS-apparaten.

Dodelijke vliegtuigcrash Turkije

De jongen deelde op deze manier een foto van een vliegtuigcrash in Turkije, twee jaar geleden. Een Boeing 737 gleed toen van de landingsbaan op luchthaven Sabiha Gökçen en brak in stukken. Er vielen een aantal doden en 180 inzittenden raakte gewond.

Een foto van de vliegtuigcrash in Turkije in 2020.© AFP
Een foto van de vliegtuigcrash in Turkije in 2020.

Volgens de woordvoerder van Transavia ontvingen meerdere passagiers, onder wie kinderen, de foto. Het beeld verscheen ook op de telefoon van de gezagvoerder van de vlucht. Die besloot meteen in actie te komen.

Meerdere oproepen in vliegtuig

"De gezagvoerder heeft een paar oproepen in het vliegtuig gedaan met het verzoek aan de man om zich te melden", vertelt de woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij.

Dat gebeurde in eerste instantie niet. Pas toen de gezagvoerder zei dat de vlucht niet zou vertrekken totdat de persoon zich meldde, stond de 18-jarige jongen op.

De Koninklijke Marechaussee laat weten dat hij uit het vliegtuig is gehaald en is ondervraagd. Hij verklaarde dat het om 'een grap' ging en werd gisterenmiddag weer vrijgelaten. 

Transavia kon de 'grap' niet waarderen. "Veiligheid aan boord is topprioriteit voor ons", zegt de woordvoerder. "Mensen moeten zich realiseren wat dit doet met het veiligheidsgevoel aan boord. En: welke gevolgen zoiets heeft. Nu had de vlucht een half uur vertraging, maar dat had ook drie uur kunnen zijn."

Waarschuwing voor anderen

Ze vervolgt: "In deze tijd waarin mensen het al spannend vinden om te reizen kan dit echt niet. Laat dit een waarschuwing zijn voor anderen."

Dat de jongen nu op de zwarte lijst van Transavia staat, betekent niet dat hij helemaal niet meer kan vliegen. Vliegtuigmaatschappijen mogen vanwege de privacywet hun zwarte lijsten niet met elkaar uitwisselen. Hij zou met een andere maatschappij alsnog kunnen vliegen.

De gezagvoerder van het vliegtuig heeft aangifte gedaan van bedreiging.

Lees meer over
TransaviaKoninklijke MarechausseeOpenbaar MinisterieVliegtuigongelukVliegtuigiPhoneSmartphone