Arbeidsmarkt onder hoogspanning: tsunami aan vacatures
De banen liggen voor het oprapen voor werknemers, en werkgevers weten van gekte niet hoe ze aan personeel moeten komen. Voor iedere 100 werklozen staan er inmiddels 143 vacatures open.
Daarmee is de krapte op de arbeidsmarkt nog groter geworden dan in het eerste kwartaal van dit jaar, blijkt uit cijfers van het CBS.
Het aantal werklozen is sinds 2003 niet zo laag geweest, en nog nooit waren er zo veel betaalde banen. Inmiddels zijn er bijna 11,4 miljoen banen in Nederland (voltijd en deeltijd). In een jaar tijd zijn er maar liefst 628.000 banen bijgekomen.
Goed nieuws voor huishoudens
Maar daarmee is de honger naar werknemers dus nog niet gestild. In bijna alle bedrijfstakken groeide het aantal werknemers flink het afgelopen kwartaal. In de sector 'handel, vervoer en horeca' kwamen er maar liefst 35.000 banen bij in drie maanden tijd.
De lage werkloosheid (3,3 procent van de beroepsbevolking) in combinatie met het hoge aantal banen, is natuurlijk goed nieuws voor huishoudens. Veel mensen die willen werken, hebben immers werk.
Werkgevers met handen in het haar
Maar voor werkgevers is het dus amper mogelijk om aan voldoende personeel te komen. In de handel staan er maar liefst 100.000 vacatures open. In de zakelijke dienstverlening zijn dat er 75.000 en in de zorg komen ze nog 65.000 mensen tekort.
De gevolgen daarvan worden trouwens ook gevoeld op de werkvloer. 36 procent van de ondernemers zegt dat het tekort aan personeel zorgt voor verhoogde werkdruk.
Aannemen moeilijker dan gedacht
Het aannemen van extra mensen om die druk te verlagen, blijkt moeilijker dan gedacht. Ondernemers verwachten structureel meer mensen aan te gaan nemen, dan daadwerkelijk mogelijk blijkt.
Begin april dacht 23 procent van de ondernemers het personeelsbestand uit te breiden, maar dat lukte slechts 9 procent. Al zeven kwartalen op rij blijken de verwachtingen te positief.