1 procent van huizenaanbod

Koopwoning haast onbereikbaar voor modaal inkomen

Door RTL Z··Aangepast:
© ANP/HH/Robin UtrechtKoopwoning haast onbereikbaar voor modaal inkomen
RTL

Voor alleenstaande huizenkopers met een modaal inkomen is de kans op een betaalbare woning nihil. Ook voor tweeverdieners met dat inkomen is het aanbod beperkt.

Dat zegt hypotheekadviseur De Hypotheker na een analyse van het woningaanbod.

Het modale inkomen ligt op 38.000 euro. "Met dit salaris kun je als single op dit moment een hypotheek krijgen van ongeveer 171.000 euro", zegt Carina Kloet, communicatieadviseur bij De Hypotheker. Het bedrijf gaat dan uit van een marktrente van 3,6 procent en hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie.

Tweeverdieners komen volgens het bedrijf in aanmerking voor een hypotheek van zo’n 304.000 euro, uitgaande van een modaal inkomen van 65.000 euro. Op basis van deze cijfers werden beschikbare koopwoningen gefilterd uit het complete aanbod in de markt op dit moment.

Eén procent

Slechts één procent van het complete huizenaanbod is bereikbaar voor de alleenstaanden. Een jaar eerder was dat nog ruim 3 procent, aldus De Hypotheker. Tweeverdieners hebben meer mogelijkheden: 20 procent van de te koop staande woningen zijn voor hen betaalbaar op basis van bovenstaande getallen. Maar vorig jaar was dat nog 36 procent.

De positie van Jan Modaal op de woningmarkt is verslechterd, zegt Menno Luiten, commercieel directeur van De Hypotheker. "Het is vrijwel overal in Nederland steeds moeilijker een betaalbare woning te vinden."

De beschikbaarheid van koopwoningen neemt af
De beschikbaarheid van koopwoningen neemt af

Minder lenen

Ook al is het modale inkomen gestegen, door de hogere hypotheekrente kunnen veel woningzoekenden minder lenen ten opzichte van een jaar eerder, zegt Luiten.

De huizenmarkt is aan het afkoelen en de stijgende rente vlakt af. Het geeft starters op de markt iets meer lucht, zegt de hypotheekverstrekker. Desondanks verwacht Luiten weinig beterschap voor de middeninkomens op korte termijn. 

Meer nieuwbouw

"Mede door de stijgende huizenprijzen", zegt hij. "Inzetten op een verdere vergroting van de woningvoorraad heeft hierdoor nog meer aan belang gewonnen."

'Veel minder vergunningen voor nieuwe woningen afgegeven'

Ook in het tweede kwartaal is het aantal verleende vergunningen voor het bouwen van woningen ver achtergebleven bij de cijfers van vorig jaar. Voor 15.200 nieuwbouwwoningen kwam een vergunning, ruim een kwart minder dan een jaar eerder. Maar volgens het CBS was het aantal in die periode vorig jaar relatief hoog. Vergeleken met het tweede kwartaal van 2020 was het aantal verleende vergunningen ongeveer gelijk.

De Vereniging Eigen Huis (VEH) riep woensdag op om meer betaalbare nieuwbouwwoningen te realiseren. Er moeten jaarlijks minstens 10.000 starterswoningen gebouwd worden die in de verkoop gaan voor maximaal 260.000 euro, vindt VEH. 

Woningen van 335.000 euro die het kabinet aanmerkt als betaalbaar, zijn dat volgens de vereniging helemaal niet. 

Eenverdiener: aanbod grote steden nihil

Volgens de Hypotheker is het aanbod voor alleenstaanden vooral in de grote steden "nihil". In Amsterdam en Den Haag is helemaal geen aanbod. In Eindhoven en Utrecht is dat met een percentage van 0,2 procent van het totaal zeer bescheiden. Rotterdam scoort het hoogst met 0,5 procent. 

Op provincieniveau is het volgens de adviseur het meest uitzichtloos in Flevoland, Noord-Brabant (0,1 procent) en Utrecht (0,2 procent). In Limburg (6 procent), Groningen (5 procent) en Zeeland (4 procent) maken eenverdieners meer kans.

Tweeverdieners: matige kansen in Amsterdam

Voor tweeverdieners zijn Den Haag (25 procent) en Rotterdam (22 procent) het meest kansrijk. Amsterdam scoort het laagst (8 procent), gevolgd door Utrecht (9 procent).

In Groningen (45 procent), Limburg (37 procent) en Friesland (36 procent) is het aanbod het meest gunstig. Utrecht (10 procent), Noord-Holland (13 procent) en Noord-Brabant (14 procent) scoren het laagst.

Lees meer over
Vereniging Eigen HuisWoningmarktLink in bioZ link in bio