'Verschillende signalen'

Provincies kritisch op kabinet: stikstofdoelen niet helder

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© ANPProvincies kritisch op kabinet: stikstofdoelen niet helder
RTL

Provinciebestuurders willen dat het kabinet snel duidelijkheid verschaft over de stikstofdoelen, en daar vooral ook met één mond over spreekt.

Tijdens een overleg in Arnhem hebben ze dat duidelijk gemaakt aan premier Mark Rutte en drie betrokken ministers. "Geen van de provinciebestuurders maakte van zijn hart een moordkuil", zei bemiddelaar Johan Remkes na afloop.

Concrete plannen

Het zijn de provincies die de concrete plannen moeten maken om de stikstofdoelen van het kabinet te realiseren. Ze willen graag aan de slag, zei de Noord-Hollandse gedeputeerde Edward Stigter. Maar het Rijk moet helderheid geven over de doelen en de criteria, stelt hij.

"Dat er nog discussie is over hoe hoog het doel is en wanneer het bereikt moet worden, dat helpt niet", reageerde hij op de uitspraken van CDA-leider Wopke Hoekstra. Die vindt dat het kabinetsdoel, een halvering van de stikstuitstoot in 2030, 'niet heilig' is.

Premier Rutte 'zet Hoekstra in de hoek' na stikstofuitspraken
Lees ook

Premier Rutte 'zet Hoekstra in de hoek' na stikstofuitspraken

"Als het kabinet verschillende signalen afgeeft, hebben wij daar direct last van", aldus Stigter. "Kom met heldere doelen en laat het ons op gebiedsniveau uitvoeren."

Remkes zei in zijn samenvatting van het gesprek achter gesloten deuren ook dat er wat de provincies betreft meer duidelijkheid moet worden gegeven. "Op het boerenerf leeft een groot aantal vragen", merkte de bemiddelaar op. Enkele provincies, Friesland en Drenthe voorop, zouden graag meer tijd krijgen. 

Snelheid

Volgens Remkes was de teneur van het gesprek dat 'snelheid en een snel begin belangrijker zijn dan het eindtijdstip'. Provincies gaven verder aan het jammer te vinden dat de uitstootdoelen voor andere sectoren dan de landbouw, zoals mobiliteit en industrie, 'niet gelijktijdig zijn geformuleerd'. 

Volgens premier Rutte was het jaartal 2030 'geen groot punt van discussie'. Het halen van de deadline van volgend jaar is voor de provincies 'een veel groter punt'. Die hebben tot 1 juli 2023 de tijd om plannen uit te werken.

"De helft van de plantensoorten staat op uitsterven."